Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn er naast benzodiazepinen nog andere slaapmedicamenten?

Vraag

Beste Jim,

Zijn er naast benzodiazepinen en quetiapine nog andere slaapmedicamenten? Ik reageer namelijk heel heftig op benzodiazepinen en quetiapine heb ik net afgebouwd.

Het is de bedoeling dat ik iets achter de hand heb als ik weer een nacht niet slaap. Ik slaap nu de helft van de week wel en de andere helft niet. Erg frustrerend!

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste A.,

Je zou met je arts kunnen praten over gebruik van Phenergan hiervoor….

Phenergan is de merknaam voor een medicijn met de werkzame stof promethazine. Promethazine behoort tot de klasse van geneesmiddelen die bekendstaan als fenothiazinen, en het wordt vaak gebruikt als antihistaminicum. Dit betekent dat het effectief kan zijn bij het behandelen van allergische reacties en symptomen zoals niezen, loopneus, jeukende of waterige ogen.

Naast de antihistamine-eigenschappen heeft Phenergan ook een kalmerend effect en wordt het soms voorgeschreven als een kortetermijnbehandeling voor slapeloosheid, vooral als slapeloosheid te wijten is aan stress of angst. De sedatieve eigenschappen van promethazine kunnen helpen om mensen te laten inslapen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook