Main content

Vraag

Beste meneer van Os,

Mijn zoon heeft een rechterlijke machtiging (rm) omdat hij tijdens de psychoses een gevaar is voor zichzelf.

Als hij niet psychotisch is geeft hij aan dat hij zichzelf niet kan zijn met de medicatie. Hij gebruikt Depakine en clozapine.

Hij is weer aan het werk en doet dat graag. Hij is niet alert maar hij heeft deze medicatie nodig om zijn drukke hoofd met psychotische gedachten tot rust te krijgen.

Hij woont op zichzelf en kan onder begeleiding goed functioneren, maar hij is extreem versuft.

Zijn rm loopt tot november en hij verlangt ernaar om van de medicatie af te gaan maar dan weet ik vrijwel zeker dat de schizofrenie weer oplaait.

Welke toekomst gaat mijn jonge zoon van 24 tegemoet? Eeuwig versuft zijn?

De verpleegkundige wil juist zijn clozapine verhogen. Wij willen dat juist niet. Wel is hij af en toe nog psychotisch.

 

 

Antwoord

Beste Moeder,

Heel vaak krijgen mensen teveel medicatie.

Waarschijnlijk kan hij met clozapine alleen of Depakine alleen ook goed functioneren, alleen durft niemand het meer aan te passen omdat mensen ook door het stoppen zelf weer terug kunnen vallen.

Ik denk dat als hij eenmaal structuur heeft in het werk, er een poging gedaan zou kunnen worden om alleen met clozapine door te gaan, en wel in de laagst mogelijke dosis.

Echter, als je medicaties verandert moet dat HEEL langzaam gebeuren, anders raakt hij door de verandering zelf weer ontregeld.

Veel mensen vinden uiteindelijk een weg met een minimale dosis medicatie. Vooral als de mensen jong zijn is de psychose heftig en wordt er vaak te veel medicatie gebruikt. Gaandeweg wordt de psychosegevoeligheid rustiger en kan hij met minder medicatie toe. Het is een frustrerende weg, maar het gaat echt beter zijn in de toekomst, moed houden!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 2 juli 2020
  • Deel deze pagina: