Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Traumabehandeling vinden na psychose

Vraag

Ik heb in 2016/2017 een derde psychotische episode doorgemaakt. Ik heb inmiddels veel meer inzicht in bepaalde verbanden en ben eigenlijk tot de conclusie gekomen dat een groot onderdeel van mijn kwetsbaarheid zit in opgelopen trauma als gevolg van narcistische mishandeling in relationele sfeer.

Ik ben alweer een tijdje stabiel, heb veel verwerkt en een plek kunnen geven, maar toch heb ik het idee dat er op het gebied van dat opgelopen trauma nog iets opgeruimd moet worden. Heeft u misschien advies hoe je de beste traumabehandeling kunt vinden? (Er zijn wel plekken gespecialiseerd in narcistische mishandeling maar vaak niet in combinatie met psychose)

PS. Supergoed wat jullie allemaal doen met PsychoseNet!!

Antwoord

Dank voor je bericht (en compliment!).

Dit klinkt misschien niet direct in lijn met wat je verwacht maar….wat meer telt dan de specialisatie van de therapeut (trauma, narcisme, etc) is de persoon en aanpak van de therapeut in de zin van of er een klik tussen jullie is of niet, jouw motivatie om verandering teweeg te brengen en vertrouwen.

Wat wel belangrijk is, is dat de therapeut niet iemand is die gelooft dat je bij psychosegevoeligheid niet over trauma kunt praten omdat dat de persoon “instabiel” kan maken. Dit is bewezen onjuist.

Dus beste om met team daar te bespreken en proberen aan het werk te gaan met iemand daar die geschikt lijkt.

Zelfs als het met de persoon in eerste instantie niet helemaal “klikt” kun je toch door dit met elkaar te bespreken vaak verder komen en elkaar wel vinden naar vooruitgang in de therapie.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Trauma
traumabehandeling

Lees ook