Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Hoe ga je om met het traumatische aspect van een psychose?

Vraag

Hoe ga je om met het traumatische aspect, wanneer je een psychose hebt gehad?

Antwoord

Beste E.,

Uit onderzoek is bekend dat het meemaken van trauma’s de kans op psychose verhoogt. Daarnaast kan een psychose op zichzelf een traumatische ervaring zijn maar ook gebeurtenissen die mogelijk hebben plaatsgevonden vanwege de psychose zoals een opname of dwangmedicatie. In beide gevallen is het belangrijk hulp te krijgen bij het kunnen verwerken van de trauma’s én de psychose. Welke vorm van hulp hangt af van de klachten en behoeftes die je hebt.

Trauma kan PTSS tot gevolg hebben en dat kan goed worden behandeld met EMDR of imaginaire exposure. Maar soms is er vooral schade op gebied van zelfbeeld, zelfvertrouwen of vertrouwen in andere mensen. Of uit trauma zich in de psychose door stemmen die nare en dreigende dingen zeggen.

Het is belangrijk om met je hulpverleners uit te pluizen wat bij jou vooral speelt en daar de behandeling dan op af te stemmen.
Tot slot kan het ook steunend zijn er met lotgenoten over te praten, ervaringen en tips uit te wisselen. Dat kan in de veilige omgeving van herstelwerkplaatsen waar ervaringsdeskundigen individueel of in groepen dit faciliteren.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 15 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook