Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Acceptatie van psychosegevoeligheid

Evi over acceptatie van psychosegevoeligheid. "10 jaar geleden werkte ik in de wetenschap. Ik kreeg een psychose. Ik voel me nu in balans".

Mijn naam is Evi, 35 jaar oud. Toen ik 10 jaar geleden in de wetenschap werkte begonnen bij mij de voortekenen van een psychose. In deze blog schrijf ik over de acceptatie van mijn psychosegevoeligheid.

Ik ging minder eten en viel veel af waardoor de hulpverlening in eerste instantie dacht dat ik anorexia had.

Ik stopte in de wetenschap

Daarna ging het bergafwaarts. Mijn eerste psychose begon en ik werd opgenomen binnen de psychiatrie. Er werd een psychosegevoeligheid gediagnosticeerd. Na antipsychotica ging het langzaam beter maar ik wilde de medicijnen niet blijven slikken na de opname. Ik zag het als onnodig en ongezond voor mijn lichaam.

Ik volgde allerlei soorten onstpanning en therapieen (acupunctuur, dynamische meditaties, pesso-therapie, psychotherapie en massages) om beter te worden van de psychosegevoeligheid. Ik dacht dat het te maken had met onderdrukte boosheid of dat ik niet goed in mijn lichaam aanwezig was. Ik mediteerde en danste de periode die erop volgde veel, om met mijn innerlijke wereld om te kunnen gaan. Ik dacht dat als ik mentaal maar sterker zou worden, mijn kwetsbaarheid over zou gaan.

Ik begon helaas weer stemmen te horen

Ik ging mij afsluiten van vrienden en familie. Ik had eerst niet door dat het stemmen waren maar zag het als aanwezige gedachten die bij mijn therapie en meditatie proces hoorden. Tot ik in 2021 gedwongen opgenomen werd als gevolg van de hulpvraag van mijn moeder.

Ik was een gevaar voor mij zelf geworden en begon agressie te vertonen naar mijn omgeving. Ik voelde toen veel angst omdat ik mijn hersenen heb ervaren als ‘op hol geslagen’. Hoewel ik van alles probeerde om beter te worden ging het niet goed. Tijdens de opname kreeg ik antipsychotica en stabiliseerde ik weer.

Na deze opname ben ik de antipsychotica wel blijven nemen en kreeg ik hulp van een psychiatrisch verpleegkundige. Ik heb de negatieve kijk op medicatie overwonnen, voel me nu in balans en heb mijn leven aangepast op mijn psychische kwetsbaarheid. Ik werk op een zorgboerderij, doe daarnaast leuke dingen zoals krachttraining en dans en ben mijn sociale leven weer aan het verrijken.

Ik heb een kwetsbaarheid

Ik begrijp nu dat ik een kwetsbaarheid heb in mijn hersenen en ik medicatie en goede zelfzorg nodig heb. Ik ben uiteindelijk erg dankbaar dat de medicijnen er zijn en kan de psychoses nu een plek geven. Hopelijk is mijn verhaal een steuntje in de rug voor mensen die ook medicijnen nodig hebben.


Evi herstelde van psychose en heeft haar psychische kwetsbaarheid een plek in haar leven gegeven.

Meer lezen over herstel?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

4 reacties op “Acceptatie van psychosegevoeligheid”

 1. Tineke Spruijt

  Dank voor dit bericht, ook eens een positief bericht over medicatie. Mijn dochter weigerde antipsychotica in de juiste hoeveelheden te slikken en is overleden.
  Soms vind ik dat het kind met het badwater wordt weggegooid als er negatief over antipsychotica wordt gesproken.

 2. Ben

  Hoi Evi,

  Leuk om je blog te lezen!

  In mijn ogen was je focus goed gericht op het sterker worden. Kracht in jezelf vinden doe je helaas niet in een paar maanden maar kost eerder decennia. Ikzelf ben 35 jaar geleden gediagnosticeerd en heb mijn zelfverzekerdheid enkel zien groeien ondanks mijn diagnose en bijhorende medicatiebeleid. Mijn mentale huishouden zit ondertussen vol met stabiele wijsheden die dagelijks mijn balans gezond houden.

  Ik wens je een leuk en gezellig leven toe waarvan je op oude leeftijd nogmaals kan genieten door alle mooie momenten die aan je ouderdom vooraf gingen.

  Succes met al wat je doet.

  Grooten Lof

  Ben

 3. Jos Raaphorst

  Hallo Evi,

  Ik heb ook in het verleden met psychoses te maken gehad. De belangrijkste oorzaak bij mij was stress, angst en frustraties in het leven. Mijn laatste psychose is 15 jaar geleden. Dat het goed met mij gaat komt, omdat ik een onderhoudsdosering medicatie heb en dat mijn draagkracht in het leven aanmerkelijk is verhoogd.
  Maar het allerbelangrijkste is, dat ik van mijnzelf heb leren houden.

  Levi, bedankt voor de blog.

 4. Ha Evi,

  Hartelijk bedankt voor je mooie blog!

  Wat fijn dat je je nu in balans voelt.

  Je verhaal is zeker een steuntje in de rug voor me.

  Alle goeds gewenst,
  May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *