Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Mijn vader praat de laatste tijd hardop tegen zichzelf, hoe kan dit stoppen?

Vraag

Mijn vader heeft in zijn leven al verschillende keren een psychose gehad met gedwongen opnamen.

Sinds mijn moeder is overleden draag ik de zorg voor mijn vader. Mijn vader praat de laatste tijd vaak hardop tegen zichzelf, ook als er mensen bij zijn.

Als ik dan vraag wat hij zei, wordt hij kwaad. Ik heb gezegd dat dit geen normaal gedrag is en hem gevraagd ermee te stoppen, maar dan wordt hij wéér kwaad.

 

Antwoord

Beste F.,

Dat je het eng en misschien ook wel vreemd vindt dat je vader in zichzelf praat, kan ik me wel voorstellen. Heeft hij dit niet gedaan tijdens zijn eerdere psychosen?

Het is heel goed mogelijk dat hij antwoord geeft aan de stemmen die hij hoort. Voor zijn omgeving is dat raar, maar voor hem niet. Dit is zijn (psychotische) wereld. Het heeft dan ook weinig zin om ertegenin te gaan en te zeggen dat hij daarmee moet stoppen. Dat werkt averechts en dat merk je ook aan zijn reactie. Probeer het te negeren, ga wat anders doen of loop de kamer uit en zeg dat je een boodschap gaat doen of iets dergelijks. In ieder geval niet zeggen dat het geen normaal gedrag is. Dat is het in onze ogen, maar niet in de leefwereld van je vader.

Op de site van Ypsilon kun je de brochure 'Help! Psychose in de familie' gratis downloaden. Op deze pagina vind je nog meer informatie over psychotische stoornissen.

Kijk ook eens op de site van 'Naasten in kracht', deze site is speciaal voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. De kern van de site zijn ervaringsverhalen van naasten/familie.

Is je vader in behandeling en weet je wie zijn hulpverlener is? Neem dan eens contact op met die hulpverlener en bespreek met hem/haar jouw probleem met het hardop tegen zichzelf praten van je vader. Als je vader niet wil dat je contact hebt met zijn hulpverlener, vraag dan of iemand anders van het team jou kan/mag ondersteunen.

Op werkdagen kun je tussen 10.00 en 16.00 uur bellen met de Adviesdienst van Ypsilon, wanneer je eens van je af wilt praten en behoefte hebt aan een luisterend oor.

Ik wens je veel sterkte en wijsheid.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ypsilon op 9 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook