Main content

Vraag

Hallo,

Ruim 10 jaar geleden heb ik een ernstige depressie met angstklachten gehad en ben hiervoor toen opgenomen. Mijn psychiater destijds heeft me uiteindelijk goed ingesteld op medicatie, een combinatie van quetiapine en venlafaxine. De quetiapine gebruik ik al vijf jaar niet meer en ik ben ook teruggegaan van venlafaxine 112.5 mg naar 75 mg. Deze dosering gebruik ik nu ongeveer vier jaar.

Wat ik me afvraag is of ik in hele kleine stapjes de dosering naar 37.5 mg kan afbouwen en deze dan als onderhoudsdosis kan blijven gebruiken. Sinds ik de venlafaxine gebruik heb ik geen depressieve klachten of terugval meer gehad en ik heb ook geen last van bijwerkingen. Toch zou ik graag een iets lagere dosering gebruiken. Helemaal stoppen is in het verleden negatief uitgevallen. In onze familie zit gevoeligheid voor depressie.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste Y.,

Het is niet goed te voorspellen of in jouw geval 37.5 mg venlafaxine even effectief is als 75 mg. Je kunt je ook afvragen waarom je de dosis zou verlagen als je je er goed bij voelt, geen bijwerkingen hebt, en wel een gebleken kans op terugkerende depressies?

'Never change a winning team' wordt wel gezegd. Depressie is een serieuze aandoening die beter voorkomen kan worden dan dat je weer opnieuw moet gaan behandelen. Zonder de details van je verhaal te kennen, zou ik zeggen: hou het op die 75 mg, zolang je je daar goed bij voelt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 maart 2022
  • Deel deze pagina: