Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Verdwijnt mijn dwang na het stoppen met clozapine?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Ik gebruik al 25 jaar clozapine.
Toentertijd, in 1995, is mij verteld in het AMC dat clozapine dwanghandelingen veroorzaakt.

Mijn vraag is: als ik stop met de clozapine gaat dan mijn dwang weer weg?

Hoop wat van u te horen!

Groetjes,

B.

 

Antwoord

Beste B.,

Als de dwang door de clozapine komt – hetgeen niet zeker is uit de informatie die je me geeft – kan de dwang verminderen als je mindert c.q. stopt met de clozapine.

Dus je zou eerst goed moeten onderzoeken wat de relatie is bij jou tussen dwang en clozapine. Dwang kan namelijk ook zonder clozapine optreden. Wat vooral belangrijk is: was er een duidelijk verband in de tijd, tussen clozapine gebruik en de dwang?

En heb je wel eens eerder met de clozapine geminderd? En hoe ging het toen met de dwang? Als de dwang ook direct minder wordt als je de clozapine mindert kan het met elkaar te maken hebben.

Ook belangrijk is: hoeveel baat heb je nog bij de clozapine? Kun je eigenlijk wel zonder denk je, of is het juist nog steeds levensreddend? Ook iets om zorgvuldig te beoordelen….

Met dank en beste groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
dwanggedachten
Medicatie

Lees ook