Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychose, dwanghandelingen en overwinnen

Blog Psychose, dwanghandelingen en overwinnen

Hoe is het om een dwangstoornis te hebben naast je psychosegevoeligheid? Nicolas beschrijft in deze blog hoe het voelt. “De kunst is om niet toe te geven aan de dwanghandeling, door het gevoel van angst uit te zitten”.

Het leven is een groot gevecht. Niet fysiek en niet met anderen, maar met mijzelf en dan vooral mentaal

Het is een mentaal gevecht om angsten te overwinnen en niet toe te geven aan dwanghandelingen of het uitvoeren van handelingen om te voorkomen dat nachtmerries realiteit worden.

Dit is zowel een mentaal en emotioneel als fysiek proces. Je kunt het vergelijken met een verslaving. Zodra de gebruiker is gestopt, zal hij/zij de behoefte voelen om toe te geven aan de verslaving en te gebruiken, dit is immers de verslaving en de routine van de (ex)-gebruiker. Zodra er een naar gevoel opkomt om te gebruiken, zal het lichaam adrenaline en chemische stoffen aanmaken, en doordat de gebruiker dit gevoel niet wilt ervaren, zal diegene gebruiken om het onplezierige gevoel te laten verdwijnen. Dit is echter een tijdelijk gevoel…

Dit geldt ook voor het uitvoeren van mijn dwanghandelingen

Zodra de angst op komt in mijn fysieke lichaam voel ik een dwang om een handeling uit te voeren om het gevoel van de adrenaline te laten verdwijnen. De dwanghandeling heeft dan hetzelfde fysieke effect als gebruiken, om tijdelijk het gevoel van angst en adrenaline te laten verdwijnen. Alleen gebruik ik nu niet, maar voer ik een handeling uit in plaats van…

De kunst is om niet toe te geven aan de dwanghandeling, door het gevoel van angst uit te zitten

Nadat de tijd voorbij gaat, zal het gevoel van angst verdwijnen en de adrenaline minder worden en zal ik mij beter voelen. Het is dus het uitzitten van het verslavingsgevoel. Dit vergt discipline en mijzelf niet bang laten maken door de nachtmerries. De nachtmerrie projecteert vervelende scenario’s naar mijn geest, zodat mijn fysieke lichaam wilt toegeven aan de dwanghandeling… Mijn geest zal allerlei vervelende scenario’s laten zien, dit is de truc van de nachtmerrie, om zo het angstige gevoel levende te houden.

Om hiervan af te komen is voor mij afleiding belangrijk

Bijvoorbeeld het (be)schrijven van het proces, betreft de nachtmerries en de dwanghandelingen. Het (be)schrijven kan een genezend en helend effect hebben. Het loslaten van de fysieke, lichamelijke emotie is zwaar, maar met oefening zal de dwanghandeling mijn leven niet langer beheersen. Ik heb steun en therapie gevonden in jujutsu (ik heb een zwarte band jujutsu) en kickboksen en ook mountainbiken heeft mijn fysieke lichaam en mijn geest en spirit goed gedaan.

Na jarenlang verslaafd te zijn aan sigaretten en softdrugs en alcohol, besloot ik 4 jaar geleden om te stoppen met alle drugs, de sigaretten en de alcohol

Dit heeft mij positieve effecten opgeleverd, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, en geestelijk en op zielsniveau. Tijdens mijn periode als verslaafde ben ik meerdere malen psychotisch geweest. Ik ben meerdere malen in een kliniek opgenomen, ook tijdelijk in een separeercel. Ik heb stomme fouten begaan, waar ik veel spijt van heb… Ik heb geleerd dat ik vroeger soms een onwetend mens was.

Nu probeer ik zoveel mogelijk te delen en andere mensen blij te maken

Het delen van zowel materiaal, eten en drinken, als emotionele zaken, heeft mij hechte vriendschappen en een betere band met mijn familie opgeleverd. Ik vind delen leuk en andere mensen helpen is één van mijn missies geworden in deze wereld. En ik zal hier ook zeker mee door gaan. Ik wil in mijn leven helpen de psychiatrie te verbeteren en mijn steentje bijdragen aan een betere en mooie wereld. In harmonie met de natuur en de mensheid, levend in vrede, mededogen en compassie…

Ik wens iedereen een gelukkig, harmonieus en een psychosevrij 2020…


Nicolas is student HBO Psychologie. muzikant, documentairemaker, ervaringsdeskundige.

“Je kan mijn Youtube Channel checken, via Team SportLife Music…Ik sta open voor samenwerking en het maken van documentaires, en allerlei leuke projecten, om zo de psychiatrie te verbeteren, zodat nog meer mensen genezen…”

Meer informatie:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *