Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Ik heb de verkeerde diagnose en krijg de verkeerde behandeling, wat te doen?

Vraag

Ik heb de verkeerde diagnose gekregen: psychosegevoelig/schizo-affectief. Ik heb CPTSS.

Ik weet dat ik volledig kan herstellen. Ik krijg nu medicatie waar ik ziek van word. Ik zit vast aan zorg en kan geen andere psychiater krijgen voor een second opinion.

Wat kan ik doen?

Antwoord

Beste S.,

Op zich heeft iedereen recht op een second opinion. Maar het lijkt me eerst van belang met je huidige zorgverleners proberen eruit te komen.Ik lees dat jij je herkent in klachten als gevolg van traumatische gebeurtenissen in je leven. Want daar gaat CPTSS over. Al krijgt niet iedereen deze klachten na schokkende/bedreigende gebeurtenissen.

Ik kan mij voorstellen dat je op dat gebied gewoon serieus genomen wenst te worden, en ook dat er met jou naar de meest passende behandeling wordt gezocht. Overigens sluiten psychosegevoeligheid en PTSS elkaar niet uit, sterker nog, we weten uit onderzoek dat ongeveer 20% van mensen met psychosegevoeligheid ook met PTSS- klachten kampt.

Ook is herstel niet iets wat DSM-gebonden is. Geen herstelproces is hetzelfde, en mensen ervaren hun klachten en kwaliteit van leven op allerlei manieren.

Ik weet niet waarom je schrijft dat je vastzit aan de zorg? Heb je een zorgmachtiging waarbij bepaalde voorwaarden zijn vastgesteld? Maar ook dan heb je natuurlijk altijd het recht om in overleg te gaan met je behandelaren over je behandeling. Als je dat lastig vindt zou je er ook een ervaringsdeskundige bij kunnen betrekken als steun.

En als je er helemaal niet uitkomt kan je je wenden tot een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP). Een PVP is in dienst van een onafhankelijke stichting en de instelling bij wie jij in zorg bent kan jou informeren hoe je deze kunt bereiken. Deze PVP kan meedenken en ook meegaan met overleg bijvoorbeeld.

Hopelijk kom je zo verder.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 26 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook