Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komt de vermoeidheid door medicatie of psychosegevoeligheid?

Vraag

Beste Jim,

Sinds ik medicatie tegen psychose slik (december 2018) val ik elke avond tegen mijn wil al heel vroeg in slaap (vaak op de bank), zo rond 20.30 uur. Mijn kinderen worden ouder en vinden dat niet meer gezellig.

In deze zomervakantie gaat het iets beter maar de wintermaanden zijn lastig. Waar komt de vermoeidheid vandaan? Door de medicatie of de psychosegevoeligheid? Voor mijn twee psychosen kon ik makkelijk langer opblijven.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Vrouwen krijgen niet zelden de antipsychotische medicatie te hoog gedoseerd waardoor je dit soort verschijnselen kunt krijgen.

Wellicht is een lagere dosis beter (bijv. 5 mg). Je zou met je arts kunnen bespreken om dit te proberen om te kijken of dit verbetering geeft.

Hoe laat neem je de medicatie? Misschien het beste om voor het slapen te nemen?

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook