Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Veroorzaakt ASS ook psychose?

Vraag

Beste Jim,

De voorzitter van de Plusminus heeft me door verwezen naar jou met mijn vragen over autisme.

Kan rechtlijnigheid (voorkomend uit autisme) die gepaard met malende rigide gedachten over een dilemma tot een psychose leiden of is daar mee voor nodig? Hoe groot is de kans dat de diagnose ASS gemist wordt als iemand al een “label” heeft?

Kun je als hulpverlener op basis van de onderstaande kenmerken een vermoeden uitspreken van autisme:

  • Je hebt je levensloop “anders” beschreven dan anderen
  • De manier waarop je doet tegen ons.

Wat er bedoeld wordt weet ik niet, maar ik vermoed dat hulpverleners het niet leuk vonden dat ik bleef aandringen op inzage van mijn dossier en dat ik kribbig liet merken dat ik het niet prettig vond dat ze hun afspraken niet nakwamen.

Antwoord

Hey D,

Dank voor je vraag!

ASS wordt vaak gemist en gaat vaak samen met psychose. Dat de psychose wordt veroorzaakt door de rechtlijnigheid die je soms ziet bij ASS is niet waarschijnlijk. ASS en psychose komen gewoon vaak samen voor. We weten niet precies waarom, het is gewoon zo.

De ASS wordt inderdaad vaak gemist en dat is niet goed, want bij de behandeling dient er rekening mee te worden gehouden. Een psychosebehandelteam is, in mijn ervaring, vaak niet goed ingesteld op ‘comorbide’ ASS dus het kan goed zijn om te vragen of ze je aan iemand verbinden die ervaring heeft met zowel ASS als psychose.

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook