Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het verschil tussen een psychose en dissociatie?

Vraag

Wat is het verschil tussen een psychose en dissociatie?

Beide condities bekeken als reactie op een meegemaakte traumatische gebeurtenis.

Antwoord

Beste C.,

Alles heeft met alles te maken in de psychiatrie – alle mentale reacties die we kennen worden gevoed door emotie, bewustzijn, cognitie en gedrag – en dat allemaal door elkaar heen.

Dus je kunt niet zo duidelijk stellen dat er verschil is tussen dissociatie en psychose, alsof je het hebt over het verschil tussen een appel en een banaan.

Dissociatie kun je zien als met je geest je ergens terugtrekken in een andere staat van bewustzijn, zodat je niet hoeft te voelen of te ervaren wat er gebeurt of zich aandient vanuit het geheugen.

Psychose gaat meer over teveel en te persoonlijke betekenis toekennen aan dingen die je meemaakt – op basis van je eigen door trauma beïnvloede wereldbeeld. Je kunt bijvoorbeeld overal bedreiging om je heen zien, omdat je kijkt door de bril van je eigen getraumatiseerde verleden…

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 april 2021

Gerelateerd

Meer over

dissociatie
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook