Main content

Vraag

Wat is het verschil tussen een psychose en dissociatie?

Beide condities bekeken als reactie op een meegemaakte traumatische gebeurtenis.

Antwoord

Beste C.,

Alles heeft met alles te maken in de psychiatrie - alle mentale reacties die we kennen worden gevoed door emotie, bewustzijn, cognitie en gedrag - en dat allemaal door elkaar heen.

Dus je kunt niet zo duidelijk stellen dat er verschil is tussen dissociatie en psychose, alsof je het hebt over het verschil tussen een appel en een banaan.

Dissociatie kun je zien als met je geest je ergens terugtrekken in een andere staat van bewustzijn, zodat je niet hoeft te voelen of te ervaren wat er gebeurt of zich aandient vanuit het geheugen.

Psychose gaat meer over teveel en te persoonlijke betekenis toekennen aan dingen die je meemaakt - op basis van je eigen door trauma beïnvloede wereldbeeld. Je kunt bijvoorbeeld overal bedreiging om je heen zien, omdat je kijkt door de bril van je eigen getraumatiseerde verleden...

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 april 2021
  • Deel deze pagina: