Main content

Vraag

Hallo Ralph,

Ik heb de afgelopen zes jaar zware depressies en psychoses gehad, ik ben veel opgenomen geweest.

Ik ben nu drie maanden stabiel. Ik werk halve dagen, ik sport, mediteer, zie vrienden etc. Maar ik voel me enorm afgevlakt. Ik slik veel Haldol en ook lithium en carbamazepine.

Mijn vraag: komt het afgevlakte gevoel door herstel of door de bijwerkingen van de medicatie?

Het liefst wil ik over drie maanden met Haldol minderen bij ongewijzigde omstandigheden. Is dit verstandig?

Vriendelijke groet en bedankt.

 

 

 

Antwoord

Beste S.,

Via PsychoseNet kunnen we geen individuele behandeladviezen geven.

In het algemeen komt jouw vraag veel voor: is een gevoel van emotionele vervlakking het gevolg van de psychische aandoening (bv. bij depressie) of een bijwerking van de medicatie?

De paradox is dat als mensen opknappen van een depressie, ze actiever worden, meer meemaken, en dus ook meer dan voorheen ervaren dat ze nog niet al hun emotionele rijkdom terug hebben. Dat kan een deel van een geleidelijk herstel zijn.

Als het een half jaar nadat je van de ernstigste klachten bent opgeknapt nog steeds zo is, kan het ook een bijwerking van medicatie zoals haloperidol of lithium zijn. Wat je dan kunt doen is om in overleg met je behandelaar de dosering van een van die middelen iets te verlagen, en in de weken nadien te kijken hoe dat voelt.

Zo zoek je in kleine stappen wat een optimale dosis is. Die is voor iedereen weer anders. Zo'n speurtocht kan wel een paar maanden tot een jaar duren, en vergt een goede samenwerking en regelmatig contact met je behandelaar. Zo doe ik dat, en dat levert vaak een betere balans op tussen gewenste effecten en ongewenste bijwerkingen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 mei 2020
  • Deel deze pagina: