Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik voel me droomachtig, komt dat door de medicatie?

Vraag

Beste Jim

Ik heb heel vaak het gevoel alsof ik dingen beleef in een droomachtig gevoel. Net of ik er niet ben. En ben dan heel vergeetachtigheid. Hoort dat bij mijn persoonlijkheidsstoornissen of komt dat door de medicatie die ik slik?

Antwoord

Wat je beschrijft past bij wat we noemen ‘de-realisatie’ en ‘depersonalisatie’ – een soort gevoel alsof alles ver weg is, je de wereld en jezelf door een beslagen ruit aan het bekijken bent. Het kan gepaard gaan met wat we noemen ‘dissociatie’ – een soort staat waarin je bewuste geest is losgekoppeld van bijvoorbeeld emoties, herinneringen of lichamelijke sensaties die dan als het ware uit zichzelf aan het rondspoken zijn. Dit kan zich onder andere uiten in geheugenproblemen. Vaak hebben dit soort dingen te maken met trauma’s die mensen hebben meegemaakt in hun leven.

Medicatie kan het soms erger maken – maar lijkt me niet de primaire oorzaak.

Beantwoord door: Jim van Os op 3 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook