Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Volgens mijn huisarts is mijn lithiumspiegel te laag en moet de dosering omhoog, kan dit zomaar?

Vraag

Ik gebruik al jaren lithium en nu kreeg ik te horen van mijn huisarts dat mijn spiegel te laag was en dat de dosering omhoog moet.

Sinds ik deze stemmingsstabilisator gebruik is dat nooit aan de hand geweest. De huisarts gaat nu informeren bij een psychiater hoe veel hoger de dosering zou moeten worden.

Is dit gebruikelijk, ook gezien de risico’s van lithiumgebruik?

Bedankt voor het lezen van mijn vraag!

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Bij de preventieve behandeling met lithium wordt meestal een bloedspiegel aangehouden tussen 0.6 en 0.8 mmol/l, gemeten 12 uur na de laatste inname van het lithium. Bij sommige mensen is een spiegel tussen 0.4 en 0.6 ook effectief. Daarbij wordt tenminste tweemaal per jaar de spiegel gemeten en ook de nierfunctie, en tenminste eenmaal per jaar de schildklierfunctie en enkele andere waarden.

Iemand die lithium gebruikt doet er goed aan om op de hoogte te zijn van deze uitslagen en erop te letten dat het tijdig wordt herhaald.

Als je lithium goed verdraagt en het je goed beschermt tegen stemmingswisselingen bij een dosis zoals hier aangegeven, en de bloeduitslagen zijn goed, is het voor de meeste mensen zinvol om ermee door te gaan.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 april 2021

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook