Main content

Vraag

Ik gebruik al jaren lithium en nu kreeg ik te horen van mijn huisarts dat mijn spiegel te laag was en dat de dosering omhoog moet.

Sinds ik deze stemmingsstabilisator gebruik is dat nooit aan de hand geweest. De huisarts gaat nu informeren bij een psychiater hoe veel hoger de dosering zou moeten worden.

Is dit gebruikelijk, ook gezien de risico’s van lithiumgebruik?

Bedankt voor het lezen van mijn vraag!

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Bij de preventieve behandeling met lithium wordt meestal een bloedspiegel aangehouden tussen 0.6 en 0.8 mmol/l, gemeten 12 uur na de laatste inname van het lithium. Bij sommige mensen is een spiegel tussen 0.4 en 0.6 ook effectief. Daarbij wordt tenminste tweemaal per jaar de spiegel gemeten en ook de nierfunctie, en tenminste eenmaal per jaar de schildklierfunctie en enkele andere waarden.

Iemand die lithium gebruikt doet er goed aan om op de hoogte te zijn van deze uitslagen en erop te letten dat het tijdig wordt herhaald.

Als je lithium goed verdraagt en het je goed beschermt tegen stemmingswisselingen bij een dosis zoals hier aangegeven, en de bloeduitslagen zijn goed, is het voor de meeste mensen zinvol om ermee door te gaan.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 april 2021
  • Deel deze pagina: