Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Welke vormen van spiritualiteit zou jij bestempelen als gezond?

Vraag

Beste Timo,

Mijn ervaringen in mijn herstel na mijn episode van stemmen horen 10 jaar geleden, hebben mij doen denken dat bepaalde vormen van spiritualiteit heel heilzaam kunnen zijn.

Welke vormen van spiritualiteit zou jij bestempelen als gezond, en welke als ongezond?

Zijn er dingen die je moet vermijden met spiritualiteit wanneer je psychosegevoelig bent en in herstel?

Dank je wel.

Antwoord

Beste J.,

Wat een belangrijke vraag stel je!

Over het algemeen kun je zeggen dat de spirituele wereld een inzicht kan geven in ons diepere verstaan van de wereld, andere mensen en onszelf. Gezien jouw psychosegevoeligheid is een veilige manier om je te verdiepen in spirituele zin, contact maken met de kracht van je lichaam enerzijds en je toe te vertrouwen aan de hogere kracht. Die hogere kracht doet in feite niets anders dan je begeleiden en bewaken tijdens de momenten dat je je spiritueel openstelt.

Spiritueel openstellen is gemakkelijk te doen wanneer je je voor ogen houdt dat spiritualiteit eigenlijk niets anders van je verlangt dan dat je je niet laat beperken door wat je weet. Weten doen we met ons hoofd. Je spirituele zelf vind je met name in je hart.

Een goede oefening is om rustig te gaan zitten, je te concentreren op je hart en je voor te stellen dat je met je hart ademt. Stel je voor dat er gedurende je inademing een kracht ontstaat die van buitenaf door je hart naar binnen je lijf ingaat en zich beweegt in de richting van je centrum. Als je uitademt dan loopt de beweging van je ademhaling vanuit je buik via je borst en je hart terug naar buiten.

Dingen die je liever niet in deze fase doet is bezig zijn met de diepere of hogere betekenis van de oefening. Probeer je volledig te concentreren op je ademhaling en kijk naar de open en lege ruimte die zo in jezelf kan ontstaan.

Veel succes en plezier ermee.

Hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 22 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook