Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hij krijgt mijn vriend met ASS weer vertrouwen in alles?

Vraag

Mijn vriend loopt enorm vast met zichzelf en ik gun hem goede ondersteuning.

Hij heeft ASS en heeft veel stress ervaren in zijn leven. Momenteel is hij het vertrouwen in alles kwijt.

Ik weet zeker dat zijn leven anders zou kunnen zijn. Ik voel me zo machteloos en verdrietig. Ik zie zijn kwaliteiten maar zijn eigen denkwijze maakt hem ziek.

Graag zou ik willen dat hij naar een goede behandelaar gaat.

Antwoord

Beste D.,

Dank voor je bericht en voor je vriendschap!

Bij ASS is wat nodig is vaak niet zozeer ‘behandeling’ maar meer coaching in hoe je het leven aanpakt gegeven bepaalde gevoeligheden…

Dit soort coaches zijn vaak via het sociaal domein (de sociale zorg bij de gemeente) te krijgen.

Autismecoaching is een specifieke vorm van begeleiding gericht op mensen met autisme. Het doel is om deze mensen te ondersteunen bij het omgaan met de uitdagingen die zij ervaren als gevolg van hun autisme en om hen te helpen bij het verbeteren van hun sociale, communicatieve en levensvaardigheden. Ze werken ongeveer volgens de volgende principes:

Beoordeling. De coach begint met een beoordeling van de individuele behoeften, sterktes en uitdagingen van de persoon met autisme. Dit kan onder andere gesprekken met de persoon zelf, observaties en het gebruik van gestandaardiseerde beoordelingsinstrumenten omvatten.

Doelstellingen stellen. Op basis van de beoordeling stelt de coach doelen op samen met de persoon met autisme. Deze doelen kunnen variëren, afhankelijk van de leeftijd en de behoeften van de persoon, en kunnen betrekking hebben op gebieden zoals sociale interactie, communicatie, zelfredzaamheid, academische vaardigheden en beroepsvoorbereiding.

Strategieën ontwikkelen. De coach ontwikkelt dan strategieën en interventies om de persoon te helpen deze doelen te bereiken. Dit kunnen zowel gedrags- als cognitieve strategieën zijn, en kunnen gebaseerd zijn op bewezen therapieën voor autisme, zoals Applied Behavior Analysis (ABA).

Implementatie en ondersteuning. De coach werkt vervolgens met de persoon om deze strategieën in de praktijk te brengen, biedt begeleiding en ondersteuning, en past de strategieën aan waar nodig.

Evaluatie en aanpassing. De voortgang wordt regelmatig geëvalueerd en de doelen en strategieën worden aangepast op basis van de voortgang en veranderende behoeften van de persoon.

Wat betreft wat er bereikt kan worden met autismecoaching, kan dit variëren, afhankelijk van de individuele behoeften en doelen van de persoon met autisme. Over het algemeen kunnen de volgende resultaten worden verwacht:

  • Verbetering van sociale en communicatieve vaardigheden;
  • Toegenomen zelfredzaamheid en onafhankelijkheid;
  • Verbetering van gedrags- en emotionele regulatie;
  • Vooruitgang in academische of beroepsvaardigheden;
  • Verbeterd zelfvertrouwen en zelfbewustzijn;
  • Vermindering van stress en angst.

Ik kan natuurlijk niet voorspellen wat het zou kunnen betekenen bij je vriend. Het is sowieso een proces dat tijd en geduld vergt, en de resultaten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de betrokkenheid van de persoon, de vaardigheden van de coach, en de consistentie en kwaliteit van de ondersteuning.

Maar wellicht iets om te proberen…

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 10 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

autisme
Naasten

Lees ook