Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vriend heeft psychoses maar wil er niet over praten….

Vraag

Mijn vriend heeft in het verleden al een paar keer een psychose gehad. Nu is hij weer in de war, heeft halve verhalen, maakt zinnen niet af. Hij heeft medicatie voorgeschreven gekregen en als hij deze inneemt merk ik direct verschil. Probleem is dat hij deze pillen na een paar dagen niet meer inneemt omdat ze bijwerkingen vertonen. Ook ontkent hij dat er iets aan de hand is, het ligt aan iedereen, behalve aan hem. Dit maakt het erg moeizaam.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord

Beste R,

Dank voor je vraag!

Een moeilijke situatie….

Zijn jullie samen bij de psycholoog geweest of ging hij alleen? Indien het laatste dan zou een optie zijn om samen te gaan en dit te bespreken. Iets bespreken met een neutrale derde erbij kan veel helpen als bij beide partners veel gevoelens en angsten spelen.

Het feit dat je vriend medicatie neemt (ook al is het maar kort) toont aan dat er in ieder geval iets van inzicht is in dat hij behandeling nodig heeft af en toe voor ‘iets’.

Wat dat ‘iets’ is wil hij verder blijkbaar niet verkennen. Misschien is hij bang voor diagnosen als ‘schizofrenie‘ die in de samenleving (en soms de GGZ) worden verbonden met de impliciete boodschap dat je een hersenziekte hebt en bent afgeschreven voor de rest van je leven. Misschien helpt het als je hem onze website laat zien, waar we in gewone taal uitleggen dat met psychosegevoeligheid te leven valt, geen doodsvonnis is, en dat je weerbaarheid kunt ontwikkelen.

Het kan ook zijn dat hij nu nog steeds een beetje psychotisch is en daarom geen goed zicht heeft op zijn onderliggende kwetsbaarheid. Later is het dan misschien makkelijker om met hem hierover te spreken.

Het beste sowieso is vragen stellen, niet op hem inpraten. Wat denkt hij dat er speelde dat hij medicatie moest nemen? Waar is hij bang voor? Kent hij het begrip psychosegevoeligheid? Weet hij dat we allemaal een psychische gevoeligheid hebben die we moeten leren kennen? Beseft hij dat jij je zorgen maakt en wil helpen? Dat een relatie is gebaseerd op je kwetsbaarheid met elkaar kunnen delen? Dat als je dat niet doet de relatie niet kan bloeien?

Hij kan altijd schrijven naar het online spreekuur ook! Lekker veilig en anoniem!

Beantwoord door: Jim van Os op 22 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook