Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vriend ziet me opeens als de vijand, wat is er aan de hand?

Vraag

Geachte meneer van Os,

Mijn vriend is op dit moment angstig en zeer wantrouwend, ik kan geen goed doen in zijn ogen en hij heeft het contact tot mijn stomme verbazing verbroken. Hij maakt mij uit voor stiekem en achterbaks, wat ik absoluut niet ben en ik snap het niet helemaal. Ik ben alles behalve stiekem.

Hij ziet mij als een vijand. Wat is dit en wat kan ik doen om hem te helpen?

Antwoord

Beste E,

Hoe lang ken je hem? Is dit iets nieuws? Is het plotseling gekomen of geleidelijk? Gebruikt hij middelen of alcohol? Hoe is zijn verdere gezondheid? Het kan zijn dat hij een psychose aan het ontwikkelen is – maar daar kan iets onder zitten, bv medicatiegebruik, een middel, een ziekte, extreme stress, alcohol. Het kan ook zijn dat er sprake is van uit de hand gelopen jaloezie en onzekerheid in het kader van persoonlijkheidsvariatie. Ook is het mogelijk dat er sprake is van een depressie. Kortom – als je meer info geeft kan ik meer!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook