Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Vriendin met hypomaan gedrag

Vraag

Ik ben een mantelzorger voor een vriendin. Zij heeft een psychose gehad zes jaar geleden hoeft geen medicijnen te slikken sinds een half jaar. Maar nu merk ik dat ze hypomaan gedrag vertoont veel praten dingen ondernemen lange berichten sturen allemaal te, kan dit overgaan in een psychose ?

Wat kan ik nu doen? Ik ben bezorgd.

Antwoord

Ik kan natuurlijk niet beoordelen of je vriendin werkelijk een hypomanische ontremming heeft, laat staan dat er een risico is dat ze weer psychotisch wordt. Maar alert zijn is natuurlijk altijd goed als iemand ooit een psychose heeft gehad.

Hoe kijkt ze er zelf tegenaan? Heeft ze het gevoel dat haar stemming en haar activiteit verhoogd is? Is het misschien wel prettig maar toch anders dan anders? Slaapt ze de hele nacht goed?

Meer in het algemeen: een hypomanie kan een voorbode zijn van een manie, en een manie kan de ernst aannemen van een manische psychose.

Kijk ook eens op www.thuisarts.nl voor meer informatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 69
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 april 2019

Gerelateerd

Meer over

hypomanie
Naasten

Lees ook