Main content

Vraag

Mijn vriendin heeft duidelijk last van wanen. Ze denkt dat er opname-apparatuur verstopt zit in haar huis, en dat er een nationaal complot is tegen haar waar iedereen bij betrokken is.

Hoe kan ik haar bewegen om hulp te zoeken, zonder dat ik opeens onderdeel van het complot word?

Antwoord

Beste Vriendin,

Dank voor je betrokkenheid.

Wat vaak het beste werkt is het hele netwerk van mensen die zij vertrouwt erbij betrekken, en kijken of er in gesprekken 'common ground' gevonden kan worden.

Dus een niet-bedreigend gesprek met een groep van vertrouwden is beter dan jij die haar probeert te 'overtuigen' en daarmee de vriendschap op het spel zet.

Wat ook kan helpen is een ervaringsdeskundige van de lokale GGZ er via de huisarts bij krijgen - ervaringsdeskundigen zijn vaak goed in een dialoog starten met de persoon.

Dus het kan goed zijn om de huisarts op de hoogte te stellen en aangeven welke mate van urgentie er is...

Ondertussen denk ik, wat betreft jij individueel: vooral proberen te focussen op behoud van de relatie met haar.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 april 2021
  • Deel deze pagina: