Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Waar kan ik buiten de GGZ terecht?

Vraag

Hallo Nanette,

Ik ben al sinds 2012 onder behandeling bij de GGZ en was een eind op weg.

Heb traumaverwerking (therapie) gevolgd n.a.v. een psychose in 2012 na m’n vierde zwangerschap. Verhuisd in 2016 en een duidelijke terugval gehad (psychose). Slik nu 0,5 mg Fluanxol.

Inmiddels gaat m’n therapeut weg bij de GGZ en word ik weer verwezen naar m’n psychiater die mij op een andere afdeling wil krijgen nl. bipolaire stoornis. Mijn vertrouwen is eigenlijk weg, juist omdat het zo goed ging voor de verhuizing en nu word er weer een sticker opgeplakt.

Terwijl bij mij zo duidelijk is dat na mijn verhuizing trauma-gerelateerde momenten waren. Nu ben ik ontzettend depressief, teleurgesteld en bang.

Ze zeggen daar dat ze het psychologische stuk behandeld hebben en nu aangekomen zijn bij het biologische stuk. Dit vind ik heel lastig te geloven omdat ik door mijn kracht een behoorlijk eind was gekomen (zonder medicijnen).

Door de depressie heb ik mijn handen vol aan m’n vier kinderen en een moeizame relatie met mijn man door de depressie en mijn zwart kijken.

Mijn vraag is, wat kan ik zelf doen? Is er iets anders waar ik terecht kan buiten de GGZ, die alleen maar stickers plakt en medicijnen wil aandringen.

Ik geloof in kracht!

Antwoord

Hoi A,

Wat een strijd. Je kent jezelf het beste he. En je weet vaak uit eigen ervaring wat wel en niet helpt. Mooi dat je inziet dat je zelf heel krachtig bent. Ben jezelf van mening dat alles op psychologisch vlak al geprobeerd is? Je zou er de richtlijnen bijvoorbeeld eens op na kunnen kijken.

Als jij je niet goed voelt bij je behandelaar of behandeltraject zou je kunnen vragen om een ander. Je zou ook om contact met een ervaringsdeskundige kunnen vragen om te beoordelen of je mbv herstelcursussen verder kan komen in je herstel. Denk bijvoorbeeld aan een zelfmanagement instrument als de wrap. Ook zou je buiten de ggz op zoek kunnen gaan naar een vrijgevestigde psychiater of psycholoog. Zolang je niet gedwongen opgenomen bent is aan jou de keuze.

Oriënteer je op deze site eens adhv herstelverhalen, blogs en/of verhalen van professionals wat anderen heeft geholpen. Ik zelf heb bijvoorbeeld naast een reguliere behandeling als emdr gehad veel gehad aan haptotherapie en familie opstellingen. Die worden meestal weer niet bij een ggz organisatie aangeboden.

Zoek naar iets of iemand die bij jou en jouw verhaal past.

Veel sterkte bij het maken van de juiste keuzes en in je verdere hersteloase.

Groeten nanette

Beantwoord door: Nanette Waterhout op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

GGZ
Hulp & Herstel

Lees ook