Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar vind ik een goede psychiater?

Vraag

Goedendag,
Ik ben een man van 40 en heb in de laatste 20 jaar een aantal episodes van psychoses ervaren. Geen enkele was het zelfde.

Echter is er mij in 2014 door een grote crisis veel meer inzichtelijk geworden.

Ondanks dat ik wel echte psychoses heb doorgemaakt heb ik steevast de overtuiging dat ik met de juiste randvoorwaarden ( géén betaald werk- of sollicitatie verplichtingen meer , of druk opgelegd van buitenaf , en een solistische leefstijl ) zelfs zonder medicatie prima en zinvol kan leven.

Sinds drie en een half jaar heb ik in grote mate de ruimte opgeëist en uiteindelijk ook gekregen. Sinds die tijd ben ik op 1 lichte terugval na nog nooit zo lang stabiel geweest dan daarvoor. Ik voel voor mijzelf eigenlijk heel goed aan wat ik moet mijden ( stress/ veel interactie met anderen).

Ook ben ik, na de nodige weerstand met mijn huidige paychiater, in samenwerking met hem begonnen met minderen ( op mijn eigen gevoel) inmiddels ben ik van 15 mg abilify geminderd naar 10 mg per dag.

Mede doordat mijn nieren wat minder beginnen te functioneren, en mijn huidige stabiliteit wil ik verder afbouwen. Echter heb ik niet het vertrouwensgevoel bij mijn eigen psychiater door de weerstand en een nogal “starre” houding mbt mijn wens en ideeën over mijn afbouw en de daarbij behorende randvoorwaarden.

Kunt u mij een psychiater adviseren in omgeving overijssel/ desnoods Gelderland die meer openstaat voor mijn overtuiging en mij daarin zou kunnen/ willen ondersteunen?
Ik ben trouwens verzekerd via Menzis.
Alvast dank voor uw reactie,
Mvg R

Antwoord

Beste R,

Dank voor je vraag, goed gedaan so far!

Daar vraag je me wat, heb niet direct een naam voor je. Heb je gekeken op onze zorgkaart bij PsychoseNet?

En je mag je psychiater er op wijzen dat shared decision making tegenwoordig de norm is – hetgeen betekent dat jij verantwoorde risico’s mag nemen, en dat doe je heel goed!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 13 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook