Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom dwingen ze mij om medicatie te nemen waar ik best zonder kan?

Vraag

Geachte Jim,

Ik ben in therapie met xeplion 100 mg een keer per maand en het gaat redelijk goed ik wil van de spuit af. Ik wil hem niet meer omdat ik voel dat ik ook zonder kan. Maar mijn familie dwingt mij om de spuit te doen vooral mijn dochter en man.

Hoe kan ik ze ervan overtuigen dat het zonder spuit ook goed gaat? Waarom dwingen ze mij om medicatie te nemen wanneer ik best zonder kan? Hoe kan ik van die dwang af?

Antwoord

Beste M,

Dank voor je vraag! Volgens mij zijn we al eerder via de email met elkaar in contact geweest.

Ik denk dat je met zowel je familie als de voorschrijver ernstig in gesprek moet want je hebt momenteel een overdosis aan medicatie. Dit is helaas niet ongebruikelijk in Italië (ik leid uit je email af dat je daar woont) waar de psychiaters helaas vaak slecht opgeleid zijn en veel te hoge (soms gevaarlijk hoge) doses antipsychotica gebruiken.

Je gebruikt momenteel drie verschillende soorten antipsychotica, allemaal in vrij hoge dosis: xeplion, seroquel en entumin. In combinatie krijg je dus een veel te hoge dosis antipsychoticum, gevaarlijk hoog zelfs.

Eén soort is meer dan genoeg, de andere twee kunnen gestopt worden. Let wel – dit moet langzaam gebeuren, want anders kun je een psychose krijgen juist door het stoppen (zie onze website hierover).

Helaas heb je in Italië geen patiëntenvertrouwenspersoon tot je beschikking, zoals in Nederland, en is de positie van patiënten sowieso zwak.

Als je me het email adres van je psychiater geeft zal ik hem graag contacteren om met hem te overleggen dat de medicatie echt lager moet, en dat hij je familie hierin moet betrekken. Hij wijkt ernstig af van de Europese richtlijnen en dat toch iets moeten betekenen.

Kan de huisarts hier niet in bemiddelen anders?

Is er een lokale vereniging die de belangen van patiënten behartigt?

Een andere mogelijkheid is een sociale advocaat zoeken om de psychiater te schrijven met een dringend verzoek de medicatie aan te passen tot een normale dosis – er zijn Europese richtlijnen over antipsychotica waar de psychiater zich aan dient te houden. Doet hij dat niet, dan is hij in overtreding.

Let me know!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook