Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Waarom heb ik een psychose gekregen terwijl ik dolgelukkig ben?

Vraag

Geachte Nanette ik ben 35 jaar en mama van een zoontje van twee jaar. Afgelopen zomer heb ik een psychose gehad en de vorige was in 2014.

Kan het met hoe ouder je word hoe sneller je psychoses komen dus korte tussenperiode van de ene psychose naar de andere? Ik heb nu een lieve man en heeft me de periode van mijn psychose gesteund. Wat ik vreemd vind ik leef regelmatig nu met mijn nieuw gezin ben heel gelukkig en toch weer een psychose afgelopen zomer met onaangename situaties door de psychose.

Ik heb deze overwonnen zonder medicatie, mijn man heeft me actief laten werken in de tuin en zo onbewust terug goed.Want je weet ineens ben je in een psychose en plots realiseer je dat het weer voorbij is. Ik heb ontzettend veel geluk met de steun van mijn man en geloof dat het voor hem heel moeilijk moet geweest zijn want wij zijn een nieuw gezin en hij had dit nog nooit meegemaakt. Hij heeft toen wel gezegd ‘als ik dit nog eens meemaak weet ik niet of ik dit nog wil’. Nu ben ik toch een beetje bang om hem te verliezen en denk toch om ziprexa beginnen te nemen met de hoop geen psychose meer te ervaren. Denk je dat het zou helpen?

En waarom heb ik het gekregen terwijl ik dolgelukkig ben regelmatig leef een gezonde nachtrust en heel de dag genoeg activiteiten heb thuis met mijn gezin?

Antwoord

Hallo K,

Ik kan mij jouw vraag en angst goed voorstellen. En of het aantal psychose toeneemt daar weet ik eerlijk geëgd het antwoord niet op. Dat kun je beter even navragen door dat stuk van je vraag nog een keer voor te leggen aan Jim, Remke, Dirk of Laura.

Waar ik wel wat meer over weet is dat psychoses of andere psychische klachten meer de kop op steken of (heftiger) terugkeren als je de onderliggende zaken niet verwerkt of mee om leert gaan. Dus ik kan je adviseren om los van de keuze wel of geen medicatie om hier mee aan de slag te gaan bij een therapeut die bij je part. Het achterliggende verhaal in kaart brengen, inzicht hierin krijgen en verwerken zijn belangrijke stappen. Maar ook het in kaart brengen van je Triggers en waarschuwingssignalen en hier mee om leren gaan kan de kans op terugkeer verkleinen of de kans op eerder bijsturen vergroten. En dat is een fijn idee omdat je dan beter je psychische kwetsbaarheid kunt managen. En dat maakt zekerder en geeft rust. Ik zou ook open met je partner bespreken wat er met je aan de hand is, wat je van hem nodig hebt qua ondersteuning en laten weten wat de angst om hen te verliezen met je doet.

Op deze site vind je meer informatie terug die je ook kan helpen om je meer beeld te vormen over wat je mogelijkheden zijn om te kunnen herstellen.

Ik wens je veel sterkte, wijsheid en succes toe in jouw herstelreis.

Groeten Nanette

Beantwoord door: Nanette Waterhout op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook