Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom is psychosegevoeligheid levenslang en een depressie niet?

Vraag

Waarom is psychosegevoeligheid levenslang en een depressie niet? Is de label niet stigmatiserend genoeg, is het ook nog eens levenslang?

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor je vraag! Net zoals bij suikerziekte blijft de psychosegevoeligheid, maar kunnen de symptomen heel goed voor het leven verdwijnen. Het zelfde geldt voor depressie: de depressiegevoeligheid blijft, maar de symptomen van depressie kunnen heel goed verdwijnen. Erkenning en acceptatie van gevoeligheid is wat anders dan zeggen dat iemand voor het leven ‘ziek’ is – waaraan het stigma is verbonden.

Ook belangrijk is dat we allemaal psychosegevoelig en depressiegevoelig zijn – het is onderdeel van menselijke variatie….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook