Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Waarom moeten we een psychose doormaken?

Vraag

Waarom moeten we een psychose doormaken, terwijl je als mens daar een stuk van je kwaliteiten van inlevert?

Antwoord

Er zijn verschillende redenen waarom je vatbaar kan zijn voor psychose, zoals genetische aanleg, trauma, drugsgebruik, als reactie op de omgeving enz.

Natuurlijk kiest niemand ervoor om psychotisch te worden, het overkomt je. En ja, het kan best zijn dat je door een psychotische episode minder goed in staat bent om te doen wat je eerder goed kon. Maar dat verschilt per persoon en per psychose. Het is namelijk ook mogelijk dat je gewoon weer op je oude niveau gaat functioneren, wanneer je helemaal hersteld bent.

Er gaat in ieder geval niet iets kapot in je hoofd tijdens een psychose. Het kan wel zijn dat je daarna wat meer moeite hebt met concentratie, onthouden of het leren van nieuwe stof.

Waarom maken mensen mee wat ze meemaken? Ik denk dat het er op een dieper niveau om gaat dat we de lessen moeten leren die voor ons elk zijn weggelegd. Maar dat is een persoonlijke visie.

Hartelijke groet

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Rik Verweijen op 21 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook