Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Waarom voel ik me geremd na een manische psychose?

Vraag

Een half jaar geleden heb ik een manische psychose gehad. Een psychose die getriggerd is door een antidepressiva en Burnout.

Vandaag de dag gaat het wel met mij, maar ik voel mij enorm geremd om zaken te ondernemen. Als ik nu naar de winkel moet, dan moet ik mezelf echt zo hard overtuigen dat het wel zal lukken in de winkel en dat ik geen schrik moet hebben. Ik zou bijvoorbeeld zo graag met een vriendin uitgaan, maar ik durf gewoonweg niet ik denk dat ik zoveel schrik heb om dat opnieuw mee te maken.

Of is het medicatie? Ik zou echt vanalles willen doen maar het lukt mij niet. Ook zou ik alleen willen gaan zwemmen maar durf gewoonweg niet. De zin is er maar mijn geremdheid houdt mij tegen. Zo vervelend… Kan ik hier iets aan doen?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Zo te lezen ben je depressief, iets wat we vaak zien na een manie. Het is altijd complex om uit te rafelen – de medicatie kan daar een rol bij spelen. De doseringen die jij gebruikt zijn echter niet hoog. Ik neem aan dat er een lithiumspiegel is bepaald. Je kunt het ook zien als uitputting na een heftig emotionele fase, die een manie toch is.

Het verschil is enorm groot. De andere kant van de medaille. Rustig aan herstellen. Jezelf niet overvragen. Jezelf tijd gunnen, mild zijn voor jezelf, kleine stappen maken, jezelf verwennen, je behoeften volgen.

Succes!

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook