Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom wordt de link angststoornis-psychose niet gelegd?

Vraag

Ik wil je graag een vraag stellen over de diagnose Psychose. Als ik de verschillende vormen zie, vanuit DSM bekeken hier op PsychoseNet, mis ik de link met Angststoornis/OCD, preverbaal trauma (begrijp dat de laatste nog een weg te gaan heeft).

Is het mogelijk dat je van daaruit een psychosegevoeligheid kunt ontwikkelen? En waarom is dat nog steeds in de huidige praktijk dat link angststoornis-psychose niet zo gelegd wordt? Tenminste mijn ervaring is dat die link zeker nog geen gemeengoed is.

 

Antwoord

Je hebt helemaal gelijk.

Iedereen heeft zijn eigen unieke mix van symptomen en ervaringen, en in het geval van psychosegevoeligheid is angst daar vaak bij aanwezig!

We moeten dus veel meer met dimensies gaan werken, zodat iedereen met zijn eigen mix van angst, depressie, psychose, dwang, PTSS en andere dingen gediagnosticeerd kan worden en in de ontwikkeling daarvan gevolgd kan worden.

We bieden op PsychoseNet wel de tools waarmee je deze dimensies in kaart kan brengen en over de tijd kan volgen.

Erg goed dat het aansnijdt!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Psychosegevoeligheid

Lees ook