flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Wanneer voelt iemand zich weer een beetje de oude na tweede psychose?

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Wanneer voelt iemand zich weer een beetje de oude na tweede psychose?

Vraag

Ik stuur je een bericht omdat ik mij zorgen maak om een vriend van mij. Hij is vorig jaar augustus voor de tweede keer in een psychose beland.

Hij is toen opgenomen en heeft hier na een half jaar Xeplion toegediend gekregen. Nu is hij daar 1,5 maand vanaf maar hij zit nog steeds niet lekker in zijn vel. Hij slaapt veel, heeft nergens zin in, heeft geen libido meer. Er komt dus echt helemaal niks uit hem. Hij ziet het zelf ook niet meer zitten.

Weet jij hoelang het duurt voordat hij zich weer een beetje de oude voelt? Of heb jij tips voor hem om te herstellen?

Antwoord

Een nasleep van een psychose kan heel lang duren en het is echt een klus om je leven zo weer in te richten, dat je in beweging komt en blijft. Waarbij je ook goed omgaat met dat kwetsbare evenwicht in herstel, door goed je grenzen in de gaten te houden.

Die hersteltijd is voor iedereen weer anders. dat hangt van de ernst van de psychose af, maar ook de strijdlust en in hoeverre andere levensgebieden wel of niet op orde zijn. Ook de omgeving is van belang. Is de omgeving stimulerend en ondersteunend, of is er juist veel aan de hand, waardoor eigen herstel wordt bemoeilijkt? Zo kan hij weer gaan werken: Voor de een een enorm mooi vliegwiel om weer in beweging te komen, terwijl het voor een ander een hel op aarde is, om weer terug te moeten keren naar de oude werkplek.

Kijk eens naar de pagina tips voor leven wonen en werken. En proberen dat beeld van ‘de oude’ wat los te laten, het is een uitdaging om mét de opgedane ervaringen te zoeken naar een nieuwe vorm van ‘de nieuwe’.

Zoek naar sprankeling, naar zin, naar leuk, naar spontaan, naar gezelligheid, naar mensen waarmee het aangenaam toeven is, naar plekken die rust en uitdaging geven, stel kleine doelen, durf te dromen en laat je zo min mogelijk leiden door angst, maar ga het leven aan met alle moed die het vraagt en weet dat je die energie dubbel en dwars ooit terugverdient.

Hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 20 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid
Xeplion

Lees ook