Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe weet je wanneer iemand uit een psychose is?

Vraag

Hoe weet je wanneer iemand uit een psychose is?

Het is inmiddels bij ons bekend dat mijn partner opdrachten krijgt zich beter voor te doen, en het laat lijken alsof alles beter is.

Hoe en wanneer kun je hiervan uitgaan?

Antwoord

Hey K.,

Dank voor je vraag!

Het kan echt lastig zijn om te bepalen wanneer iemand volledig uit een psychose is, zeker als je partner ook nog eens opdrachten krijgt om zich beter voor te doen dan hij zich voelt. Dat maakt het allemaal nog complexer.

Een psychose is voorbij wanneer de psychotische symptomen zoals hallucinaties, wanen (sterke overtuigingen die niet kloppen met de gedeelde realiteit) of ernstige verwarring afnemen en verdwijnen. Maar omdat jouw partner zich misschien beter voordoet dan hij zich voelt, zou je op een paar dingen kunnen letten:

Kijk of er verbetering is over een langere periode, niet alleen tijdens bepaalde momenten of situaties. Iemand die echt aan het herstellen is van een psychose zal over het algemeen consistenter zijn in zijn of haar gedrag en stemmingen.

Let op tekenen dat jouw partner weer interesse toont in dagelijkse activiteiten of hobby’s die hij voor de psychose belangrijk vond. Dit kan een teken zijn dat hij zich echt beter begint te voelen.

Probeer open gesprekken te voeren over hoe hij zich voelt. Mensen die herstellen van een psychose kunnen vaak beter uitleggen wat ze hebben doorgemaakt of hoe ze zich nu voelen, hoewel dit moeilijk blijft als hij zich anders probeert voor te doen.

Als je partner onder behandeling is, wat ik hoop, is het belangrijk om regelmatig met zijn behandelend team te overleggen. Zij kunnen een beter beeld geven van zijn vooruitgang en of zijn symptomen daadwerkelijk afnemen.

Wees alert op mogelijke tekenen dat de psychose terugkeert, zoals terugtrekking uit sociale contacten, vreemde ideeën of een toename in verwarring.

Het is echt super dat je zo betrokken bent en wilt helpen. Het beste wat je kunt doen is dichtbij blijven, ondersteunen waar je kunt, en in gesprek blijven met zowel je partner als zijn zorgteam. En….vergeet niet om ook een beetje op jezelf te letten. Dit is ook zwaar voor jou.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 18 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook