Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Wanneer wordt spiritualiteit een waanidee?

Vraag

Beste heer van Kempen,

Het afgelopen jaar ben ik me gaan verdiepen in spiritualiteit. Ik ben alleen bang dat dit veel te ver is gegaan. Ik zag overal tekens, cijferreeksen, boodschappen via internet. Ik ben gaan geloven dat die boodschappen mij naar een bepaald pad toe leidde en dat ik dat moest volgen van het universum.

Ik heb zelf mijn man verlaten omdat ik dit met tekens doorkreeg. Mijn omgeving geeft aan dat ze mij niet meer kennen zoals ik was. Ik heb aan niemand durven vertellen over dat spirituele.

Ik begin me steeds meer af te vragen of ik niet gewoon een waanidee heb en dingen op mezelf betrek die er niet zijn. Ik ben ook gediagnosticeerd met een depressie en sinds kort gestart met venlafaxine en sta op de wachtlijst voor psychotherapie. Ik heb dit nog niet durven delen met mijn huisarts, met niemand trouwens. Mijn vraag is eigenlijk: heb ik nou een waanidee? En vooral ook: hoe kom ik daar vanaf? Het is heel moeilijk om dit idee los te laten.

Bedankt voor het meedenken.

Antwoord

Beste Brechje,

Dank voor je bericht en vertrouwen.

In algemene zin wil ik je vertellen, dat zuivere spirituele ervaringen nooit in je leven zullen komen op een manier die je sturen of voor je gevoel opdragen dingen te doen. Op een manier dus die zich aandient als kracht waarnaar je moet handelen. Of als boodschappen die allerlei verborgen geheimen onthullen. Als je in je gedachten of gevoel een bepaalde kant op wordt gestuurd door ervaringen, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van ruis of onzuiverheid in je waarneming of in je interpretatie.

Ik zou wat je beschrijft op dit moment toch niet direct willen labelen als ‘waan’. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. En hoe lastig het momenteel ook is mee om te gaan: je bent niet de enige die er moeite mee heeft om het spirituele en psychologische goed uit elkaar te houden. En daar is vast en zeker iets aan te doen.

Je schrijft ook dat je dit nog niet aan iemand hebt verteld. Dat is ook heel spannend om te doen. En het kan ook riskant zijn want spirituele ervaringen zijn vaak ook heel kwetsbaar en intiem om te delen. En mensen (ook hulpverleners) kunnen er best mee aan de haal gaan door er te snel stempels op te plakken. Bovenal toch, denk ik dat het heel goed is dat je hulp vraagt en deze ingewikkelde en lastige ervaringen bespreekbaar maakt.

Om je vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, is het goed als je me laat weten op welke manier je je bent gaan verdiepen in spiritualiteit het afgelopen jaar. Je anonimiteit en privacy zijn vanzelfsprekend gewaarborgd.

Hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 32
Beantwoord door: Timo van Kempen op 20 december 2018

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit
spiritualiteit

Lees ook