Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat doet Quetiapine?

Vraag

Hallo Jim,

Recent kreeg ik Quetiapine voorgeschreven naast Venlafaxine. Quetiapine werkt beter voor mij dan AD ooit heeft gedaan? Wat doet Quetiapine? Is het dempend van felle emoties of remt het een overspannen brein?

Nog een tweede vraag: Het lukt mij niet om een psychiater te vinden voor medicatie therapie. Vrijgevestigden zitten vol. En in instellingen doen ze dat niet alleen. Mijn vrijgevestigde psychiater stopt, terwijl de intake net klaar is. Ik ben te ziek voor weer een intake en allerlei toeters en bellen. Ik wil wel therapie, maar vrijgevestigd. Ik vind dat ik toch gewoon regelmatig een psychiater zou moeten kunnen consulteren voor medicatie zonder dat het via de huisarts moet (behalve de verwijzing) ?

Al jaren zoeken en onder behandeling.

Antwoord

Goede vraag!

Quetiapine is een molecuul met biologische effecten in meerdere neurotransmitter systemen in het brein.

Met andere woorden: veel verstand van wat het doet hebben we niet, want het werkt bij iedereen anders.

Het heeft in de praktijk zowel een dempend effect als een stemmingsregulerend (ook wel antidepressief) effect. Het maakt ook behoorlijk suf.

Met betrekking tot je vraag over psychiatrische follow-up: dit is een groot probleem. Een heleboel mensen hebben af en toe een psychiatrische follow-up nodig maar in de praktijk is er niemand die het wil/kan doen. Heeft ook met het huidige zorgstelsel te maken.

In de grote steden (Amsterdam, Utrecht) is het vaak nog wel te doen – waar woon je?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Quetiapine

Lees ook