Main content

Vraag

Wat kun je als familielid het beste doen, als je denkt dat iemand een psychose/waanideeën heeft?

Antwoord

Dit is een hele brede vraag en hoogstwaarschijnlijk bevind je je in een heel moeilijke situatie.

Een ding wat je zou willen is dat je familielid hulp en behandeling krijgt. Als je familielid daarvoor open staat kun je een afspraak maken met de huisarts, en hem/haar vragen daar de regie over te nemen. Dit kan eventueel in samenspraak met de specialist (de psychiater).

Is je familelid ervan overtuigd dat er niets aan de hand is, ligt het moeilijker. Maar ook dan kun je naar de huisarts om te bespreken wat je het beste kunt doen en een plan maken voor als de situatie in de nabije toekomst erger wordt.

Probeer verder het contact met je familielid te behouden. Vraag waar je haar/hem mee kan helpen. Ga niet in discussie over het waarheidsgehalte van de wanen.

Wat jezelf betreft: bewaak je grenzen, doe het niet alleen, zorg dat je de verantwoordelijkheid deelt en dat  je je verhaal kwijt kunt.

Je kunt elke werkdag Ypsilon bellen om over jouw specifieke situatie door te praten. Op de website vind je ook informatie over gespreksvaardigheden en over psychose.

Ik raad je de brochure 'Help! Psychose in de familie' aan.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ypsilon op 10 augustus 2020
  • Deel deze pagina: