Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Toen ik 23 jaar geleden paroxetine voorgeschreven kreeg van een psychiater, begon ik met 20 mg. Door de jaren heen heb ik herhaaldelijk geprobeerd af te bouwen op de reguliere manier en dat was niet succesvol. Uiteindelijk moest ik de dosering zelfs ophogen naar 40 mg.

Met mijn nieuwe psychiater overlegde ik twee jaar geleden het opnieuw te proberen. In het begin ging het niet goed, uiteindelijk met behulp van taperingstrips ging het redelijk goed. Ik ben nu gestart met een strip van 25 mg naar 20 mg, dit gaat tot op heden heel goed.

Is er een soort ‘minimale’ dosering bekend waarop het middel bij de meeste patiënten nog ondersteuning geeft? Is dat 20 mg?

Inmiddels weet ik al wel dat het tempo van afbouwen per individu erg verschilt, maar ik zou graag weten of er een soort ‘magische grens’ ligt bij 20 mg en je daaronder grotere kans hebt dat het medicijn niet meer helpt.

Ik hoor het graag!

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste G.,

Nee, er is geen magische grens. De normale onderhoudsdosering is 20 mg, maar sommige mensen hebben genoeg aan 10 mg. Dus dat zou voor jou ook moeten kunnen, wellicht.

De beste strategie bij jou is wellicht om, als je afbouwt, dat langzaam te doen met een taperingstrip en dan elke 5 tot 10 mg die je hebt afgebouwd te laten volgen door lange perioden van stabilisatie (6-12 maanden).

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 18 mei 2022
  • Deel deze pagina: