Main content

Vraag

Wat is het verschil tussen een Borderline Persoonlijkheidsstoornis en een Borderline Persoonlijkheidsorganisatie? En wat zijn de overeenkomsten? Wat is de relatie tot psychose?

Ik kan hier geen goed beeld over vormen met de weinige informatie die ik erover heb gevonden.

Antwoord

Beste G,

Goede vraag - en ik zou het antwoord niet weten. Woorden als 'Borderline Persoonlijkheidsstoornis' en 'Borderline Persoonlijkheidsorganisatie' worden gebruikt om een naam te geven aan mensen die last hebben van instabiliteit in relaties, identiteit en emoties. Maar het zijn slechts woorden in een poging deze instabiliteit te beschrijven.

In werkelijkheid zijn mensen met een 'borderline' label allemaal anders - het gaat dus niet om een welomschreven ziektebeeld.

Verder is het zo dat psychotische verschijnselen kunnen optreden dwars door de hele DSM: angst, depressie, borderline, PTSS, 'schizofrenie', etc. De ernst van de psychose en de inhoud van psychose verschilt van persoon tot persoon dus je kunt het het beste zien als een zogenaamd 'transdiagnostisch' fenomeen dat zich bij iedereen anders uit.

Dus, in zijn algemeenheid: je moet al die woorden en labels niet al te serieus nemen - het is beter om gewoon van mens tot mens te kijken wat er is gebeurd, wat de unieke klachten en krachten zijn, waar iemand naar toe wil en wat de persoon nodig heeft.

Van het woord 'borderline persoonlijkheidsorganisatie' alsof het om een welomschreven 'ding' gaat, worden we niet veel wijzer.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: