Main content

Vraag

Wat is het verschil tussen een Borderline Persoonlijkheidsstoornis en een Borderline Persoonlijkheidsorganisatie? En wat zijn de overeenkomsten? Wat is de relatie tot psychose?

Ik kan hier geen goed beeld over vormen met de weinige informatie die ik erover heb gevonden.

Antwoord

Beste G,

Goede vraag - en ik zou het antwoord niet weten. Woorden als 'Borderline Persoonlijkheidsstoornis' en 'Borderline Persoonlijkheidsorganisatie' worden gebruikt om een naam te geven aan mensen die last hebben van instabiliteit in relaties, identiteit en emoties. Maar het zijn slechts woorden in een poging deze instabiliteit te beschrijven.

In werkelijkheid zijn mensen met een 'borderline' label allemaal anders - het gaat dus niet om een welomschreven ziektebeeld.

Verder is het zo dat psychotische verschijnselen kunnen optreden dwars door de hele DSM: angst, depressie, borderline, PTSS, 'schizofrenie', etc. De ernst van de psychose en de inhoud van psychose verschilt van persoon tot persoon dus je kunt het het beste zien als een zogenaamd 'transdiagnostisch' fenomeen dat zich bij iedereen anders uit.

Dus, in zijn algemeenheid: je moet al die woorden en labels niet al te serieus nemen - het is beter om gewoon van mens tot mens te kijken wat er is gebeurd, wat de unieke klachten en krachten zijn, waar iemand naar toe wil en wat de persoon nodig heeft.

Van het woord 'borderline persoonlijkheidsorganisatie' alsof het om een welomschreven 'ding' gaat, worden we niet veel wijzer.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer uitleg over psychose en psychisch lijden:

In dit mini-college legt psychiater en hoogleraar Jim van Os uit welke DSM-diagnosen bij psychose gesteld kunnen worden, wat die betekenen en of dit nu echt allemaal apart aandoeningen zijn.

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: