Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Wat is wijsheid bij afbouwen seroquel? Zijn er klinieken die hierin ondersteunen?

Vraag

Beste Ralph,

Ik slik al 22 jaar anti-depressiva (nu sertraline 50 mg), en sinds 2008 seroquel. De seroquel heb ik vrij moeiteloos zonder taperingstrip afgebouwd van 250 naar 150 mg. Toen liep het spaak met afbouwen. Met een taperingstrip heb ik er nog 12,5 mg af weten te krijgen in 1 maand. Nu zit ik dus op 137,5 mg. De ontwenningsverschijnselen (enorme opgejaagdheid en spanning in nek en schouders) vielen me echter vies tegen, ondanks de taperingstrip. Op deze manier kan ik dat niet nog een keer aan. Dus wat is wijsheid:

Is het handiger om nu een taperingstrip te nemen van 6,5 mg eraf per maand?
Of toch 12,5 en er bijvoorbeeld een strip van 2 maanden afbouw van te maken?

En zijn er inmiddels al klinieken/ziekenhuizen die je kunnen ondersteunen tijdens afbouw?

Ze zijn er wel voor mensen die verslaafd zijn aan pijn- en of kalmeringsmiddelen, maar ik kan weinig tot niets vinden voor extra hulp tijdens antipsychotica afbouw met taperingstrip.

Alvast bedankt

Antwoord

De afbouw van medicatie is vaak een probleem. Bij mijn weten zijn er geen speciale klinieken voor. Die zijn er wel voor verslaving aan benzodiazepinen, maar daar gaat het bij jou niet om.

Er zijn wel uitgebreide mogelijkheden met de taperingstrips (die zijn er ook voor quetiapine in allerlei varianten en tempo van afbouw). Helemaal zonder klachten zal het wel niet gaan, dus misschien moet je het ook niet al te lang gaan rekken. 6,5 mg per maand eraf is wel erg langzaam, dan ben je bijna 2 jaar bezig, en zo'n pakket bestaat ook niet voor zover ik kan zien op de website http://www.taperingstrip.nl/voorschrijven-en-bestellen/ . Kijk ook een op de website: https://verenigingafbouwmedicatie.nl/afbouwmedicatie/ .

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook