Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Wat kan ik tegen mijn gedwongen opname doen?

Vraag

Ik zit nou zeven dagen op de mentale afdeling. Helemaal mooi dat ze een dak en voedsel aanbieden, maar er is nu een start gemaakt om mijn kostbare lichaam en geest te drogeren met hun antipsychotica.

Iedereen kent mij als die speler, die energieke liefdes persoon. Nu is mijn vrijheid ontzegd, wordt mijn gezondheid bedreigd en heb ik nauwelijks vertrouwen meer.

Ik hoop dat u connecties hebt om dit te voorkomen.

Antwoord

Wat een vreselijk nare situatie beschrijf je. Opgenomen terwijl je jezelf van nature als een speler en energiek liefdespersoon ziet.

Bij PsychoseNet hebben we geen connecties om behandelingen te beïnvloeden. Daar kunnen en mogen we ons niet mee bemoeien. We geven wel advies en informatie.

In jouw geval geldt dat er niet zomaar dwangmedicatie kan worden gegeven.
Er is een uitzondering: als er acuut gevaar zou zijn voor jouw eigen veiligheid of die van anderen.

In andere gevallen mag dwangmedicatie sowieso alleen als je onvrijwillig bent opgenomen. Dan behoort er wel eerst een schriftelijke beslissing aan je te worden overhandigd waartegen je bezwaar kunt aantekenen. Je kunt dat doen via de patiëntenvertrouwenspersoon in het ziekenhuis. Je moet daar ook de tijd voor krijgen en in gelegenheid worden gesteld om contact op te nemen met de vertrouwenspersoon.

In beginsel kun je, zoals ik het zie, het beste en het liefste nooit in een machtsstrijd terecht komen tijdens een opname en behandeling. Niet over medicatie of wat dan ook.

Is jouw duidelijk uitgelegd waarom je bent opgenomen? Weet je of er mensen om je heen en/of behandelaren denken dat er ergens een risico is als je niet wordt opgenomen of medicatie gebruikt? Ben je daarover voldoende geïnformeerd en in gesprek geweest? Heb je al contact kunnen hebben met een ervaringsdeskundige of een geestelijk verzorger?

Als je goed luistert naar wat anderen je uitleggen, kun je dan een voorstel doen of samen maken dat een compromis is? Met als doel dat de zorgen die anderen zich maken, minder worden zónder dat je medicatie hoeft te nemen?

Ik hoop dat goede gesprekken mogelijk zijn en dat er een compromis kan worden gevonden waarin niemand zijn wil zal opleggen aan de ander.

Heel veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Timo van Kempen op 23 oktober 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook