Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kunnen wij doen aan de somberheid van onze dochter?

Vraag

Onze dochter heeft in mei een psychose doorgemaakt. Ze startte met Olanzapine. Daarnaast om te slapen Lorazepam. Al vrij snel werd de olanzapine afgebouwd. Ze werd erg somber en men stapte over op aripripazol. Ze dacht meer energie te krijgen en minder somber te zijn. Echter ze blijft somber.

Nu is besloten dat ze de aripripazol gaat afbouwen en weer gaat beginnen met Olanzepine. Dit weer langzaam opbouwen. Maar slapen gaat moeilijk. Is de medicatie wissel steeds op korte termijn wel verantwoord? Ze menstrueert ook al sinds mei niet meer.

Pas eind oktober komt er een gesprek met psycholoog. Wat kunnen wij als ouders nog doen aan de somberheid. Dit is zo triest.

Antwoord

Dank voor je bericht.

Belangrijk is om te kijken wat de context is van de somberheid.

Jonge mensen die uit een psychose komen hebben vaak het gevoel dat de vanzelfsprekendheid van het bestaan onder ze uit getrokken is. Ze zijn onzeker over hun eigen geest, hun toekomst, hun relaties met anderen en hun plek in de wereld.

Dit gaat vaak gepaard met heftige somberheid.

In dit geval is er hulp nodig rond verwerking van de psychose en wat het betekent voor de persoon. Ze moet zichzelf letterlijk opnieuw uitvinden en hoop vinden om aan (nieuwe) doelen te gaan denken die het leven zinvol maken.

Zulke hulp wordt het beste gegeven door iemand die het zelf heeft meegemaakt – ene ervaringsdeskundige, en het liefst in de omgeving van een herstelacademie (zie bv https://www.enikrecoverycollege.nl/) die een opleidingsmodel rond deze verwerking hanteren.

Het kan ook zijn dat er een klinische kant zit aan haar somberheid in de zin van dat het gaat om een onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid die extra behandeling behoeft. Kan ik zo op afstand niet beoordelen.

Antipsychotica kunnen ook dysforie als bijwerking hebben – moet ook onderzocht worden.

In ieder geval is het mogelijk dat ze onderbehandeld is in deze cruciale fase van rouw en verwerking.

Hope this helps…

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Jim van Os op 9 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook