Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Wat te doen bij psychotische crisis?

Vraag

Ik ben echt net gebeld door een vriendin van mij, zwaar in paniek. Haar zus is afgelopen vrijdag (voor het eerst) in een psychose terecht gekomen. Vrijdag en zaterdag was het een paar uur in en weer even eruit. Vanaf gisteren ochtend is ze niet meer uit de psychose gekomen. Ze heeft medicatie gekregen maar ze heeft wanen dat iedereen tegen haar is en wil dus niet tot nauwelijks haar medicatie innemen. Mijn vriendin heeft al een aantal nachten de crisisdienst gebeld dat het erger word en het niet meer trekt in haar eentje. De wanen worden erger en nu maakt mijn vriendin zich zorgen over haar veiligheid.

Vraag: Wat kan Mijn vriendin doen qua handelingen bij haar zus die wanen heeft dat iedereen een complot tegen haar voert.
En hoever moet het komen voordat de crisisdienst haar opneemt?

Antwoord

Hoi L,

Je eerste vraag:

Wat je vriendin doet is goed. Deze situatie vraagt om serieuze ondersteuning door professionals. Het liefst ook met een ervaringsdeskundige erbij.

Dus 1: ze moet blijvend aan de bel trekken en het liefst met feiten komen waar ze haar zorgen op baseert.
Dan is het hopen dat deze feiten juist worden geïnterpreteerd en opgepakt.

Gedwongen opname geschiedt helaas op voorwaarde: gevaar voor de persoon zelf of voor de omgeving. Je vriendin kan dus de rol op zich nemen om deze signalen van gevaar door te geven en er op aan te dringen dat de crisisdienst tot ondersteunende actie komt.

De tweede vraag is een zeer goede vraag om aan de crisisdienst zelf te stellen. Maak ze verantwoordelijk en maak het samen concreet. Wanneer is een grens bereikt? Beslis met elkaar wat deze grens is.

Actie 2: Je vriendin is natuurlijk erg ongerust. Die zorgen brengen ook spanning mee in deze situatie. De vriendin kan haar zus vragen met welke persoon zus zou willen spreken, wie mag langskomen om er te zijn mét haar zus. Iemand die rust kan brengen en als baken kan zijn.
Die ook kan zorgen voor realiteit: samen wat eten, een wandeling. Ondertussen vertrouwen opbouwen.

Iemand waar het op relatie oké is en die zich niet laat verleiden tot zorgen of redden. Iemand die er zowel voor jouw vriendin is als ook voor de zus.

Die persoon behoort er te komen! Professioneel of uit het eigen netwerk.

Medicatie niet innemen is een teken van te weinig ziektebesef in combinatie met wantrouwen en hulp willen aanvaarden. Dat zal gedrag zijn dat niet ineens nu pas ontstaat en zal ook niet ineens weg zijn...

Nu het escaleert is het dus zaak om te accepteren dat er veel leed zal zijn en met elkaar proberen om de schade te beperken.

Het gecontroleerd laten vallen en na het vallen helpen opstaan, is waarschijnlijk het hoogst haalbare.

Zie ook “10 tips, wat te doen bij psychose”. En weet dat dit zo moeilijk is om juist te handelen.

Wat kan helpen is de volgende mindset: gebruik je intuïtie en weet met elkaar dat je met de beste intenties handelt én dat je daarmee in tijden van crisis niets fout kan doen, er is namelijk geen handleiding en iedereen doet wat in zijn of haar macht ligt.

Ik hoop van harte dat dit in gezamenlijkheid lukt.

Als je op een ander moment meer handvatten nodig hebt? Psycholoog Tom van Wel is ook in dit espreekuur en hij weet veel over een goede methode rondom crisissen als deze. Open Dialogue heet dat.

Sterkte en wijsheid gewenst!
Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 12 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook