Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Bij welke DSM-diagnosen kan een manisch-psychotisch toestandsbeeld horen?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik ben in 2018 een aantal maanden gedwongen opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis met een manisch-psychotisch toestandsbeeld.

Opnameverslag stelt heel simpel “eerste opname van een dame met een manisch-psychotisch toestandsbeeld dat moeilijk onder controle kwam”.

Ik heb tijdens de nazorg herhaaldelijk mijn psychiater om een diagnose gevraagd. Ik heb nooit een eenduidig antwoord gekregen van mijn psychiater en er is ook nooit gevraagd naar mijn verleden, terwijl ik aangaf dat ik al veel langer psychische klachten heb.

Ik kan goed zonder antipsychotica. Het afbouwen van valproïnezuur lukte echter niet vlot en de dosis werd opnieuw verhoogd naar zijn oorspronkelijke niveau.

Mijn vraag aan u is: bij welke DSM-diagnosen kan een manisch-psychotisch toestandsbeeld horen?

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste N.,

Je stelt een goede vraag maar ik kan je natuurlijk alleen een algemeen antwoord geven, niet iets over jouw persoonlijke situatie.

We maken in de psychiatrie een onderscheid tussen een 'classificatie volgens de DSM-5' en een 'psychiatrische diagnose'.

Het eerste heeft uitsluitend betrekking op de klachten waarvoor je nu wordt behandeld. Als iemand een manisch-psychotische toestand heeft doorgemaakt, die niet is veroorzaakt door een vergiftiging met een psychoactieve stof of een neurologische hersenaandoening (beroerte of tumor), dan wordt dat geclassificeerd als een 'bipolaire stemmingsstoornis type I'. Vaak zijn er dan ook depressies geweest, maar dat hoeft niet. Een classificatie is dus een wat onpersoonlijke benoeming van de stoornis.

Een beschrijvende psychiatrische diagnose is veel meer op de persoon toegesneden, en omvat behalve de psychische aandoening in engere zin (bijvoorbeeld 'bipolaire stemmingsstoornis') ook de oorzaken, aanleidingen, voorgeschiedenis, kwetsbaarheden en sterke kanten van die persoon. Het is dus meer een persoonlijk verhaal, waarin je jezelf als het goed is herkent.

Vraag eens aan je behandelaar of hij of zij dit voor jou nog eens op een rij kan zetten en daaraan uitleg kan geven zodat je beter begrijpt waar de behandeling naartoe gaat.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Diagnostiek

Lees ook