Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb fluoxetine 20 mg na 25 jaar gebruik afgebouwd met taperingstrips.

Na drie maanden was ik weer terug bij af, veel angst, dus toen ben ik weer begonnen. Van 0 naar 10 mg had ik veel last van bijwerkingen. Toen ben ik naar 15 mg gegaan, geen bijwerkingen maar nog wel angst. Vervolgens verder opgebouwd naar 20 mg, weer een beetje last van bijwerkingen en heel erg moe.

Denkt u dat ik op 15 mg moet blijven of toch de 20 mg aanhouden. Volgens de arts is de fluoxetine bij 20 mg pas effectief tegen de angst.

Maar ik was wel actiever bij de 15 mg en nu heel moe bij de 20 mg.

Gaat die vermoeidheid nog weg en ben ik misschien te ongeduldig?

Antwoord

Beste R.,

Het is natuurlijk frustrerend als klachten terugkeren na afbouw van medicatie, maar dan is er ook een duidelijke reden om er weer mee door te gaan.

Ik zou zoeken naar een passende dosis, en als je altijd 20 mg gebruikte, zal dat nu ook wel weer zo zijn. Het duurt altijd wel even voor er een nieuw evenwicht bereikt is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: