Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke sport is goed om je hersens actief te houden?

Vraag

Beste Jim,
Ik zit al lang in de psychiatrie, veel opnames enzovoort. Veel meegemaakt.
Ik probeer wel veel aan sport te doen. Mijn vraag, omdat ik niet veel weet van hersenen. Maakt het uit wat voor type sport je doet om je hersens actief te houden? Of wat is beter? Ik neem aan dat fitness een andere uitwerking heeft dan bijvoorbeeld een balspel.

Ik ga er vanuit dat sport goed is voor hersens en zeg maar bepaalde delen stimuleert.
Ik vind het sowieso erg leuk, gedachten en stemmen in combinatie met sporten.
Ik zie ook veel mensen in de psychiatrie maar vraag me af of er op de juiste manier gesport wordt.

Bedankt voor antwoord!

Antwoord

Hey Toontje,

Goede vraag! En het antwoord is niet eenduidig, zoals dat gaat - het hang er van af! En ik ben benieuwd naar je eigen gedachten hierover - wat is de juiste manier van sporten denk je?

Er zijn namelijk meerdere elementen in het sporten die bij kunnen dragen aan het bevorderen van weerbaarheid - en afhankelijk van welk element je het meest zoekt kun je de sport selecteren.

1. Vaak zoeken mensen een algemene conditieverbetering zoals je die krijgt bij duurzame, reguliere en gedoseerde cardiovasculaire inspanning. Hiervan is bekend dat het naast verbetering van de lichamelijke conditie ook bijdraagt aan mentale 'fitheid' zoals meer positieve emoties, meer alertheid, betere slaap, meer zelfvertrouwen en hogere frustratietolerantie. Als je dit zoekt kun je bijvoorbeeld gaan rennen.

2. Wat andere mensen vooral zoeken is een teamsport om verbondenheid te ervaren met mensen in een niet-verbale setting. Dit kan heel goed werken om meer verbinding te krijgen met andere mensen en daardoor meer positieve gevoelens, minder eenzaamheid, meer perspectief en andere zaken. Hier kun je kijken naar voetbal, volleybal en andere teamsporten.

3. Weer andere mensen willen specifiek bezig zijn met concentratie en focus, om te leren beter hun gedachten bij dingen te houden. Dit kun je bereiken met schaken, golven, biljarten en andere 'precisie' sporten.

Maar er zijn ongetwijfeld nog vele andere factoren die een rol spelen - laat ons weten!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 25 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook