Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik doen aan concentratie en geheugenproblemen?

Vraag

Ik heb al 9 maanden moeite met lezen concentreren en dingen onthouden. Wat kan ik hier aan doen en kan ik nog beter worden?

Antwoord

Beste,

Dank voor je vraag, vervelend voor je! Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. De psychose is bij jou negen maanden geleden begonnen en je bent nog bezig te herstellen hiervan – verdere verbetering valt te verwachten naarmate je je leven meer en meer weer op gaat pakken.

2. Er is een verandering geweest in de medicatie, en de medicatie heeft een ongunstig effect op de concentratie, waardoor ook je geheugen minder is (als de concentratie slecht is kun je dingen moeilijker opslaan in je geheugen).

3. Er is sprake van angst/depressie die een effect heeft op de concentratie – en daarmee op geheugen.

4. Er zijn andere factoren die spelen – bijvoorbeeld er is veel stress de afgelopen maanden of je slaapt slecht….

Veel mensen klagen na het doormaken van een psychotische episode over concentratie en (secondair daaraan) geheugenproblemen. Met cognitieve training en dingen doen is dit te verbeteren, maar soms kan het een blijvend probleem zijn waarmee je moet leren leven. Het kan zijn dat de medicatie (gedeeltelijk) de boosdoener is en dat bijvoorbeeld de dosis lager moet worden afgesteld.

Laat me weten als je verdere vragen hebt naar aanleiding van mogelijkheid 1-4.

Beantwoord door: Jim van Os op 29 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

geheugen
Hulp & Herstel

Lees ook