Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Werkt antidepressieve medicatie op een bepaald moment niet meer?

Vraag

Hallo Jim

Vraagje: kan antidepressiva op gegeven moment niet meer werken als je het al lang slikt? Ik slik citalopram 40 mg al ongeveer 10 jaar maar ik krijg weer meer last van depressies.

Antwoord

Beste M,

Helaas is het zo dat je opnieuw een depressieve episode kunt krijgen, ook al gebruik je een antidepressivum dat een tijd lang de depressie heeft weggehouden.

Het kan zijn dat het antidepressivum niet meer werkt, of het kan dat je depressiegevoeligheid opnieuw is geactiveerd door een gebeurtenis of verandering in je leven of je lichaam.

Je gebruikt een hele hoop medicaties – deze medicaties kunnen elkaar beïnvloeden, is er recent iets veranderd?

In ieder geval is het zaak te proberen de depressies ook aan te pakken met psychotherapie, mindfulness, running therapy, contacten met lotgenoten en gezond leven en slapen.

Je kunt met je psychiater spreken over een verandering van medicatie – maar je hebt al heel veel dus je kunt ook proberen te denken aan afbouwen in plaats van meer nemen.

De komende tijd zal moeilijk zijn, misschien, dus hou moed en zie de stip aan de horizon!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook