Main content

Vraag

Beste dokter Van Os,

Onze jongste zoon, hij heeft schizofrenie en woont in een beschermde woonomgeving. Afgelopen zaterdag is hij in zijn huis aangevallen door een agressieve,
psychotische overbuurman in zijn (beschermde) straatje. Die overbuurman heeft een andere bewoner mishandeld en ook vernielingen aangericht. Meteen na dit incident heeft
een psychiatrisch verpleegkundige van de GGZ-Crisisdienst deze overbuurman bezocht, vastgesteld dat hij niet in een psychose verkeert en – zonder verdere behandeling elders -rustig in dit straatje kan blijven wonen. Daardoor leeft onze zoon, en met hem minstens drie andere bewoners, helaas al dagen in grote angst.

Belangrijkste vraag van mijn kant: Moet de diagnose ‘psychose’ bij een GGZ-Crisisdienst niet uitsluitend door een psychiater worden gedaan?

Alvast dank voor uw snelle reactie.

Antwoord

Beste bezorgde vader,

Een ervaren verpleegkundige kan in principe vaststellen of er sprake is van een psychose, vooral als het een verpleegkundige is die de patiënt in kwestie al kent.

Als het agressie-incident ernstig was en als er een patroon is van eerdere incidenten is er wel een redelijke casus denk ik dat er ook een psychiater komt kijken om het risico op herhaling en preventieve maatregelen te beoordelen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 69 jaar
Beantwoord door: Jim van Os op 18 maart 2019
  • Deel deze pagina: