Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik af en toe wiet gebruiken om rustig te worden?

Vraag

Hoi Jim van Os,

Dit is de derde keer dat ik een vraag stel aan u hier op PsychoseNet, de vorige keren waren uw antwoorden heel waardevol en kon ik er wat mee! Mijn complimenten overigens ook voor deze site!

Goed, dan nu het dilemma waar ik mee zit. Ik ben 41 jaar oud en heb last van psychosegevoeligheid (schizofrenie), hechtingsproblematiek en ADHD. Ik woon in een ouderinitiatief en dat bevalt mij redelijk goed. Ruim een jaar geleden is mijn moeder overleden waar ik een hele goede band mee had. Ook ben ik verslaafd geweest aan wiet en alcohol. Wiet gebruik ik al jaren niet meer, behalve één  joint een paar maanden geleden en alcohol is goed onder controle.

Maar het punt is dat ik de laatste tijd sinds mijn moeder is overleden heel erg verlang naar wiet om mijn onrust te beteugelen die ik heb door mijn psychiatrische problemen. Mijn hechtingsproblematiek speelt op dit moment heel erg op en de ADHD ook, alleen de psychosegevoeligheid is heel goed onder controle.

Ik weet dat het een taboe is om ook maar enigszins positief te reageren als iemand wil blowen als die persoon last heeft van psychosegevoeligheid maar toch….ik heb geblowd bij mijn tweede psychose en ik merkte dat het toen de psychose dempte. En daarna kreeg ik antipsychotica en ben toen blijven blowen en dat ging toen best goed. En mijn laatste joint een paar maanden geleden verliep ook eigenlijk heel goed. Ik weet dus heel goed wat de gevaren zijn van blowen bij psychosegevoeligheid maar ik weet ook wat het met mij doet.

Daarom mijn vraag: Is het zo erg als ik bijvoorbeeld één keer in de maand een jointje opsteek?

Ik slik 4 mg Haldol per dag, medicatie tegen ADHD mag ik niet slikken omdat ik daar juist wel psychotisch van word (wat ook de eerste psychose heeft veroorzaakt).
Dat is overigens ook één van de redenen dat ik wil blowen, omdat ik soms helemaal gek word van de onrust van de ADHD en de gevoelens van de hechtingsproblematiek.

Ik stel deze vraag in eerste instantie aan u omdat ik hier bij de begeleiding thuis tegen een muur aanloop.

Ik ben erg benieuwd naar uw antwoord!!

Antwoord

Hey S.,

Dank voor je vriendelijke woorden!

Als je het heel droog bekijkt dan gaat het om de kwestie óf blowen een risico met zich meebrengt óf niet.

Hierbij moet je allereerst afgaan op ervaringen met blowen in het verleden. Uit je woorden lees ik dat het blowen zélf niet zozeer psychose-inducerend werkte bij jou. Dat kan best – er zijn inderdaad mensen die psychosegevoelig zijn maar die juist een gunstig effect ondervinden van de cannabis. Het komt niet vaak voor, maar het kan wel!

Ten tweede moet je de voordelen wegen tegen de risico’s. Jij suggereert dat de cannabis helpt bij bepaalde psychische ervaringen en dat je er eigenlijk niet veel nadeel van ondervindt – bij sporadisch gebruik tenminste.

Ten derde moet je kijken naar de cannabis zelf. Als je wilt gebruiken omdat je denkt dat het je helpt bij bepaalde psychische klachten, moet je het risico op psychose minimaliseren door cannabis te gebruiken met een relatief laag THC gehalte en een relatief hoog CBD gehalte.

Ten vierde denk ik – maar dat zeg je zelf ook al – kijken naar de frequentie van gebruik. Eén maal per maand is waarschijnlijk best wel te doen. Tien keer per maand zou ik zeker niet doen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 17 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook