Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik aanleg voor psychose of kwam het door de wiet?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben 16 jaar en heb een tijdje geleden spacecake gegeten. Dit was de tweede keer en dit keer ging het helemaal mis. Ik belandde in een bad trip. Het was heel angstig, ik had het idee dat mijn lichaam over werd genomen door iemand anders. Ook kreeg ik suïcidale gedachten en hallucinaties.

Ik heb hierna nog twee weken last van stemmen gehad.

Toen ik jonger was heb ik ongeveer hetzelfde meegemaakt toen ik hoge koorts had. Ik zag toen bijvoorbeeld mensen die er niet waren en beesten op mijn lichaam. Ik was toen doodsbang.

Heb ik aanleg voor psychose of kwam het gewoon door de wiet?

Met vriendelijke groet,

M.

 

Antwoord

Hey M.,

Goed om even te checken hier, way to go!

Het zit zo:

  1. Ieder mens is psychosegevoelig tot op zekere hoogte – dat hoort bij ons mens-zijn en zit in onze genen.
  2. De ene persoon kan wel iets meer psychosegevoelig zijn dan de ander.
  3. Als je iets meer dan gemiddeld psychosegevoelig bent kan het dus voorkomen dat je in extreme omstandigheden (koorts, drugs) meer dan gemiddeld psychotisch reageert.
  4. Dit is bij jou dus het geval.
  5. Dus wat je het beste kunt doen is extreme omstandigheden en chemische uitlokking uit de weg gaan – dan blijft de psychosegevoeligheid ‘slapen’ – net zoals bij alle andere mensen.
  6. Ik raad je aan het gebeurde serieus te nemen en nooit meer drugs te gebruiken: hoe vaker je de psychosegevoeligheid prikkelt met drugs, hoe makkelijker je psychotisch kan reageren.
  7. Niet bang zijn – we hebben allemaal psychotische gevoeligheden waar we vroeger of later tegenaan lopen. Je moet er verantwoordelijkheid voor nemen en je leven zo aanpassen dat je er geen last van hebt.
  8. Het kan geen kwaad de huisarts even op de hoogte te stellen zodat hij of zij er in ieder geval van weet en een beetje mee kan kijken of alles goed gaat in de toekomst.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Jim van Os op 7 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook