Main content

Vraag

Dag,

Ik wil wisselen van Zyprexa naar Abilify.

Moet ik nog ergens rekening mee houden?

Met vriendelijke groet,

W.

Antwoord

Beste W.,

Good you are asking!!

Ik neem aan dat je bedoelt dat je nu olanzapine gebruikt en over wil gaan op Abilify.

Ja, je moet dan met een aantal zaken rekening houden. Er zijn psychiaters die je in één keer van OLAN naar ABIL zullen willen overzetten maar dit is NIET een goed idee want kan tot een 'rebound psychose' leiden. Heb het laatst nog meegemaakt bij iemand wier psychiater gewoon 'cold turkey' had laten overstappen.

Aripiprazol is in tegenstelling tot andere antipsychotica een partiële D2-agonist en geen D2-antagonist. Klinisch is dit verschil belangrijk, omdat de start met aripiprazol na langdurig gebruik van een D2-blokkerend antipsychoticum hierdoor gepaard kan gaan met verergering van psychotische symptomen (rebound psychose). Het advies vanuit internationale consensusgroepen is om aripiprazol eerst toe te voegen aan de bestaande behandeling met een antipsychoticum, deze combinatie enkele weken te continueren en dan het vorige antipsychoticum af te bouwen.

Je zult dus geleidelijk van het ene naar het andere middel moeten overstappen. Hoe je dit precies doet moet je samen met je behandelaar beslissen, en je kunt ook bijsturen op basis van wat je tijdens de wisseling tegenkomt.

Een standaard switchschema is hier te vinden:

https://www.psychiatrienet.nl/switchdetail/olanzapine-partial-antagonist

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 november 2021
  • Deel deze pagina: